Képeken az Intel érkező, chipletekre épülő fejlesztései

A Sapphire Rapids és a Ponte Vecchio mellett a Meteor Lake is igen jó minőségben tekinthető meg.

Az Intel nemrég tartotta meg a Vision 2022 rendezvényét, amelynek bejelentéseiről (Alder Lake-HX termékcsalád és új Habana gyorsítók) mi is beszámoltunk, de a PCWatch a kiállított prototípusokat is megörökítette, így látható pár készülő fejlesztés kialakítása.

Ponte Vecchio, illetve Sapphire Rapids HBM-es és normál verzióPonte Vecchio, illetve Sapphire Rapids HBM-es és normál verzióPonte Vecchio, illetve Sapphire Rapids HBM-es és normál verzió Ponte Vecchio, illetve Sapphire Rapids HBM-es és normál verzió (forrás: PCWatch) [+]

A szerverpiacra érkező Sapphire Rapids normál és HBM-es kiadása, illetve a Ponte Vecchio akkora meglepetéseket nem tartogat, hiszen az Intel ezeket már korábban megmutatta, ráadásul a felépítésük is ismert. A Meteor Lake kódnevű fejlesztés két BGA tokozású verziója azonban még sosem volt látható ilyen jó minőségben, bár logikai szinten azért mindenki tisztában volt vele, hogy chipletekből épül fel.

Meteor Lake kétféle BGA tokozásonMeteor Lake kétféle BGA tokozáson Meteor Lake kétféle BGA tokozáson (forrás: PCWatch) [+]

A fenti, nagyobb tokozásról készült képen jól kivehető a Meteor Lake négy chipletje. Ezek közül a legnagyobb a grafikai számításokat biztosító lapka, míg az egyel kisebb a processzormagokat tartalmazó úgynevezett compute tile. Utóbbiról a Le Comptoir du Hardware készített egy részletesebb képet is a kiállított wafer alapján.


(forrás: Le Comptoir du Hardware) [+]

A könnyebb értelmezhetőség érdekében elkészítettük az alábbi képet, amelyen pirossal körberajzoltuk a processzormagokat a saját gyorsítótáraikkal, zölddel pedig az L3 cache-t a középen futó gyűrűs busszal. Ilyen formában jól látható, hogy nyolc darab Crestmont kódnevű E-Core, illetve két Redwood Cove kódnevű P-Core található a lapkában.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés