Kép továbbítására rendszeresített Wi-Fi eszközök a láthatáron

A különböző vezeték nélküli perifériák napjainkban mind nagyobb sikernek örvendenek, a rádióhullámok egyre több kábel szerepét veszik át a számítógép környezetében, így várható volt, hogy előbb-utóbb a megjelenítő számára szolgáltatott digitális képjel vezeték nélküli továbbításához is fejlesztenek eszközöket. A hazánkban gyakorlatilag teljesen ismeretlen Teq Gear nemrég elsőként dobott piacra ilyen eszközt – a WID101 típusú készülék segítségével számos iroda, előadóterem vagy lakás kábelezési problémája oldódhat meg egycsapásra.

A Teq Gear vezeték nélküli hálózati eszköze a számítógépek számára eddig jobbára hálózati adatforgalom továbbítására rendszeresített 802.11a/b/g szabványt használja a PC által kibocsátott képjel továbbítására. A DVI jelek vezeték nélküli sugárzása a jelenleg általánosan használt Wi-Fi rendszerek limitált sávszélessége miatt egyelőre csak bizonyos korlátokkal oldható meg, így a rendszer maximum WXGA (1280x800, vagy LCD televízióknál 1366x768 pixeles) felbontásnak megfelelő képjelet tud továbbítani – tömörítve (elérhető továbbá VGA, SVGA és XGA felbontás is). A hálózati eszköz a kép mellett a sztereó hangjel továbbítására is alkalmas.

A WID101 a jeleket igény szerint a WEP titkosítási algoritmus bevonásával fogadhatja maximum 45 illetve 75 méter távolságból (beltér, kültér), a vezeték nélküli mód mellett a nagyobb távolság, illetve a stabilabb, nagyobb sávszélességű kapcsolat érdekében vezetékes hálózati összeköttetés is alkalmazható. A rendszerhez vezeték nélkül bármilyen, Wi-Fi adapterrel ellátott, Windows XP vagy Windows 2000 operációs rendszert futtató számítógép csatlakoztatható.

A Teq Gear WID101 típusú vezeték nélküli képjeltovábbítója 995 dolláros (körülbelül 206 000 forintos) ajánlott fogyasztói áron kerül forgalomba a tengerentúlon.

Előzmények

Hirdetés