Kép az AMD Athlon XP "Thortonról"

Hirdetés

Korábban beszámoltunk róla, hogy az AMD tervezi egy csökkentett képességű Athlon XP változat kiadását, melynek kódneve Thorton. A csökkentett képesség itt azt jelenti, hogy a processzor Barton maggal rendelkezik, ám az L2 cache fele le van tiltva, így tulajdonképpen egy 256 KB gyorsítótárral rendelkező Thoroughbred magos Athlon XP-nek felel meg.

A Hexus.net honlapján megjelent az első kép is a processzorról, melyen látszik a Barton örökség.


Forrás: www.xbitlabs.com

A képen látható CPU jelölése AXDC2200DUV3C, vagyis itt egy 2200+ sebességű processzorral van dolgunk, mely 266 MHz FSB-vel üzemel, OPGA tokozású, a magfeszültség 1.60 Volt, a maximális működési hőmérséklet 85 fok.

Egy új processzor esetén sokakban felmerül, hogy mennyire lesz felpörgethető. Erről természetesen még nincs megbízható adat, ám van pár dolog, ami arra utal, hogy nagy túlhajtási potenciál rejlik majd az új sorozatban. Kezdhetjük azzal, hogy a Barton mag elvileg jóval többet bír a 2200+ sebességnél, majd rátérhetünk arra, hogy esetleg élelmes felhasználók megtalálhatják a gyorsítótár másik felének engedélyezéséhez a kulcsot. Ha szerencsénk van, akkor ez a rész is hibátlanul működhet. Végül a legbizonytalanabb érv az, hogy a rivális Intel kínálatában található, részben letiltott gyorsítótárral rendelkező Celeron processzorok is sok esetben jól pörgethetők. Ez azonban korántsem biztos, hogy az AMD Thorton sorozatra is érvényes lesz.

Sokan kérdezhetnék azt is, hogy minek új sorozatot kiadni, mikor az nem hoz semmi újat, hiszen az AMD-nek régóta van hasonló képességű processzora. Az ok a gazdaságosság, mivel a Thorton is a Barton magon alapszik, az AMD az új processzorok kiadásával a teljes Athlon XP családot egyetlen maggal gyárthatja az alsó szegmenstől a high-end kategóriáig. Ez pedig jóval gazdaságosabb több mag egyidejű gyártásánál. Így a processzorok olcsóbbak lehetnek, vagy nagyobb hasznot hozhatnak a gyártónak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés