Kémfotók a GF106-os lapkáról

Nyílt titok, hogy érkeznek az olcsóbb DirectX 11-es GeForce-ok, melyek az alacsony árazás következtében a legtöbb ember számára elérhetők lesznek. A pletykák egy GeForce GTS 450 jelzésű modellről szólnak, melynek nyomtatott áramköréről már kiszivárgott egy vázlat. Az új GPU egyelőre az AMD Juniper helyzetét szeretné megkeseríteni, de az év végén már egy új generációs Radeonnal néz majd farkasszemet. Az Evergreen családba tartozó ellenfelet természetesen kötelező verni, hiszen a HD 5700-as sorozat már múlt év óta a piacon van, ám kérdés, hogy az olcsóbb szegmensek esetében mennyire kifizetődő egy viszonylag méretes chip fejlesztése.


GF106 (forrás: vga.zol.com.cn)

A Juniper lapka 170 mm²-es kiterjedéssel rendelkezik, ami a megcélzott piacot figyelembe véve megfelelő érték, az árazás tudatában pedig jobb nem is lehetnek az AMD-re nézve. A partnerek számára is kedvező a rendszer, hiszen a 128 bites memóriabusz relatíve olcsó nyomtatott áramkört tesz lehetővé, így a termékek a gyártók szemszögéből tökéletesnek mondhatók. A vásárlók oldaláról megközelítve a dolgot már nem ilyen egyszerű a képlet, de konkurens hiányában aligha lehetett árbarát versenyzőkre számítani. Az NVIDIA várhatóan az iskolakezdéssel párhuzamosan kezdi meg a HD 5700 elleni háborút, amiben a GF106-ös GPU segít a cégnek. A kémfotón már látható is a termék, ám az előzetesen pletykált méret a valóságban jóval nagyobb, 240 mm² körüli. Ez önmagában nem lenne probléma, ha a magasabb gyártási költségek a nyomtatott áramkörön redukálhatók, de a Fermi memóriavezérlője nagyjából 3,8 GHz-es effektív órajelen üzemelő GDDR5-ös memóriát képes stabilan kezelni, azaz a busz szélesítésével kell behozni az HD 5770 nagyobb memória-sávszélességét. Ez a terveken meg is látszik, mivel a hat darab memóriachip 192 bites interfészt valószínűsít, ami a gyártók költségeire nézve komoly probléma.


GF106 (forrás: vga.zol.com.cn) [+]

A partnerektől kiszivárgott adatok szerint a gyártást az NVIDIA úgy próbálja megoldani, hogy eleve nem készít referenciaterméket, azaz a gyártók rögtön a saját egyéni terveikkel rukkolhatnak elő. Ez gyakorlatilag azt is jelenti, hogy a minőségi specifikációk szabadabbak, azaz mindenki ott spórolhat, ahol tud. A referenciamodell hiánya természetesen izgalmassá teszi a házon belüli versenyt is, hiszen a vállalatok kártyái között esetenként komoly különbség is lehet, így jól meg kell gondolni, melyik termék mellett döntünk. Az árazás ilyenkor mindig nagy kérdés lehet. A zöldek keze csak egy MSRP ár ajánlásáig ér el, amitől mindenki bátran eltérhet. Hasonló eset a Radeon HD 5830 is, ahol szintén nincs beleszólása az AMD-nek az árak alakulásába. Ezek a praktikák az elmúlt generáció alatt megszokottá váltak, hiszen a VGA-k előállítási költsége más piacokhoz viszonyítva magasnak mondható, ám a végfelhasználói árak ezt mégsem vehetik át a kiélezett verseny következtében. A referenciamodell elhagyása arra az esetre stratégia, amikor a bevezetésre váró termék gyártási költsége – az átlagosan elfogadott szinthez viszonyítva – közel kerül a reálisan kiszabható fogyasztói árhoz. Természetesen a gyártók közötti verseny eleve garantálja a lehető legjobb árazást, és a minőségre is ügyelni kell, mert a túlzottan problémás termék híre hamar átszaladhat a világhálón.

A GF106-os lapkára több kártya is épít majd. Az előzetes adatok alapján 130 és 170 dollár között jöhetnek a különböző versenyzők. Természetesen az olcsóbb modellek esetében számítani kell a chip egyes területeinek letiltására, ami kevesebb shader processzort, vagy szűkebb memóriabuszt is jelenthet.

Előzmények

Hirdetés