2019. augusztus 18., vasárnap

Útvonal

Hírek » Digicam rovat

Kaufmann-féle expozíció kalkulátor 1920-ból

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: mlzphoto

Egyszerűen nagyszerű expozíció kalkulátort terveztek már a múlt évezredben is: íme a Kaufmann Posographe.

A „Kaufmann’s Posographe” egy körülbelül 13 x 8 centis fémlap, amit sűrű, francia nyelvű írás borít. Összesen hét, egymással furfangos módon összekötött fémcsúszka látható az oldalakon: ha bármelyik kis fémtüskét elmozdítjuk, akkor vele együtt az összes többi is egyik vagy másik irányba elindul, hogy megmutassa a skálán a megfelelő értéket.


(forrás: nzeldes.com) [+]

A képalkotáshoz szükséges paraméterek mindegyikével ellátták a segédeszközt, így többek közt a rekeszértékek, a záridő, de még a „nap színe”, vagy az aktuális hónap is megadható a környezetünknek és témánknak megfelelően. A Kaufmann kalkulátora gyakorlatilag egy analóg számítógép, ami hat különböző érték kombinációival képes számolni és eredményt mutatni. Kültéri használat során olyan paramétereket állíthatunk be, mint például a „havas táj”, „zöld növényzet nagy felületű vízzel”, „szűk, öreg utca”, „felhős, komor égbolt”, „kék ég fehér felhőkkel”, „tiszta kék ég”.


(forrás: nzeldes.com)

Ha beltérben szeretnénk fényképezni, akkor csak fordítsuk meg a készüléket. Itt még a falak és a padló színét is „beprogramozhatjuk” az 1920-ból származó táblagépbe. Akinek ez sem elég, az még a téma relatív helyzetét is beállíthatja az ablakokhoz képest (persze, az ablakok számára is kiterjed a paraméterezés..). A kimeneti oldalon megkapjuk a megfelelő expozíciós értékeket a különböző emulziókhoz.


(forrás: nzeldes.com)

Egy példa: milyen expozíciós idővel (záridő) számoljunk, ha F4.5 rekesszel szeretnénk fotózni egy személyt egy árnyékos szűk utcában felhős, szürke égbolt mellett reggel 9-kor egy februári napon. Nos, hihetetlen egy ketyere volt, az biztos. Kíváncsiak vagyunk, mikor jelenik meg egy hasonló kalkulátor (ugyanilyen klasszikus kezelői felülettel) szoftveres változatban okostelefonra..

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.