Hirdetés

Kap-e társakat a GeForce GTX Titan?

A GeForce GTX Titan megjelenésével új életre kaptak a pletykagyárak, és az új generáció helyet ma már minden információ az esetleges új Titánokról szól. Az NVIDIA természetesen nem kommentálja a pletykákat, de érdemes megnézni, hogy honnan indult ki az egész. Valószínűleg a 3DCenter elméleti írása lehet a háttérben, mely arra tért ki, hogy ha a kihozatal javulásával az NVIDIA képes lenne teljes értékű GK110-et kínálni, akkor az mit tudhatna. Ebből gyorsan előkerült az a pletyka, hogy bizony érkezik a GeForce GTX Titan Ultra nevű termék, amiben semmi sem lesz letiltva.

A GeForce GTX Titan esetében érdemes észben tartani, hogy a kártyát nagyon költséges előállítani. Gyakorlatilag a piac legdrágábban gyártható VGA-ja, és ebből a szempontból még a GeForce GTX 690 is olcsóbb megoldás. Az előállítási költség persze 1000 dolláros árcédula mellett nem akkora probléma, de kérdés, hogy ezen a szinten két-három különálló terméket elbír-e a piac. Főleg úgy, hogy a GeForce GTX Titan csak azért születhetett meg, mert nem mindegyik GK110-es lapka megfelelő a Tesla kártyákra, és nem mindegyik fog beleférni az érkező Quadro modell specifikációiba, vagyis gyakorlatilag a GeForce kártyára azok a GPU-k kerülnek, amelyek a professzionális piacon nem adhatók el. A Titán paraméterei ebből a szempontból igen biztonságosra vannak szabva, így gyakorlatilag a GK110 gyártása során alig marad tényleges selejt.

A GeForce GTX Titan Ultra kártyának kicsi a realitása, mivel a luxuskategória tényleg nem az a piac, ami sok terméket elbírna. Az NVIDIA kínál egy abszolút csúcsmodellt, és egy Titánt, ami az egy GPU-val rendelkező kártyák között a leggyorsabb. Nagyjából ennyire van szüksége a piacnak, hiszen a vásárlók megkapták a választási lehetőséget. Nem mellesleg az új generációs sorozattal a Titan teljesítménye jóval kisebb lapkával, jóval olcsóbb előállítási költség mellett is elérhető. Csak akkor van értelme a Titan frissítésének, ha a következő év közepéig nem készül el az NVIDIA új generációs flottája, de ennek kicsi a valószínűsége, mivel bőven volt idő a korábbi lapkákat modernizálni.

A GeForce GTX Titan LE is téma manapság. Ennek a terméknek annyi realitása lehet, hogy azok a GK110-es lapkák is eladhatók, amelyek esetleg a mostani termékek specifikációt nem ütik meg. Viszont a TSMC igen jól dolgozik, így nagyon kevés ilyen chip készül, vagyis hónapokig kellene még gyűjteni a megfelelő mennyiséget a starthoz. Ráadásul gondot jelent az előállítási költség, ami elég magas. A GeForce GTX Titan esetében még rá lehet mondani a termékre, hogy azért kerül kétszer annyiba az AMD Radeon HD 7970 GHz Editionhöz képest, mert a csúcsot képviseli. Természetes, hogy a 25%-kal nagyobb teljesítmény a sokkal magasabb árat nem indokolja, de a luxustermékek piaca nem is erről szól. Egy GeForce GTX Titan LE esetében már nem lehetne ezzel a magyarázattal előjönni, mivel nem a leggyorsabb termék, így az árát is érdemes a Radeon HD 7970 GHz Editionhöz igazítani. Ez nem elég jó az NVIDIA-nak, hiszen a pletykált paraméterek mellett a Titan LE sok helyen nem lenne gyorsabb, vagyis sok szempontból értelmetlen lenne kiadni.

Egyelőre a GeForce GTX Titan mellé kicsi az esélye, hogy több GK110-es VGA érkezzen. Rengeteg üzleti indok szól ellene, ami a praktikus kínálatot jellemzően felülírja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés