Jövőre érkezik a 0.09 mikronos Celeron

Hirdetés

Az Intel még éppen csak elkezdte szállítani első mintáit a következő generációs Prescott magos processzoraiból, máris azt állítja, hogy a 90 nanométeres gyártástechnológiára való átállás zökkenőmentesen és gyorsan fog lezajlani. Amennyiben ez tényleg így lesz, az Intel eredeti ígérete szerint nagyon agresszíven fog váltani az új csíkszélességre.

A hírek szerint a cég egy év múlva mutatja be új Celeron modelljeit, megnövelt L2 gyorsítótárral és új busszal. Természetesen az újdonság a Prescott magból származik, tehát 90 nanométeres gyártástechnológiával készül majd. Ekkor a legújabb Prescott CPU-k már 1066 MHz-es QPB-t használnak, a Celeron 533 MHz-e egyáltalán nem számít majd impresszívnek. A Celeron processzorok történelmében mindig úgy alakult, hogy az aktuális Pentium processzor L2 gyorsítótárának felét, vagy negyedét kapták meg. Nem lesz ez másként most sem, a Prescott magos processzorok 1 MB L2 gyorsítótára helyett az új Celeron CPU-knak 256 KB áll rendelkezésükre. Érdemes megemlíteni, hogy az AMD is 256 KB L2 gyorsítótárral tervezi kiadni az alsó kategóriába szánt Athlon 64 processzorokat. Az Intel még nem döntött arról, hogy a Hyper-Threading támogatást, illetve a Prescott mag egyéb előnyeit megkapja-e a Celeron sorozat, vagy nem.

Egyelőre azt sem tudni, hogy a 90 nm-es Celeron milyen platformot igényel. Az első időkben elképzelhető, hogy a Socket 478 is megfelel foglalatként. Ha azonban az Intel úgy dönt, hogy a PCI Express csatolófelületre is gyorsan át akarja terelni felhasználóit, akkor a Celeron processzorok is nagyon hamar Socket T foglalatot kaphatnak. Az új Celeronok órajeleiről még korai lenne beszélni, ez több tényezőtől is függ, például a kereslettől, s attól, hogy az AMD ebben az időben milyen ajánlattal lesz jelen az olcsó CPU-k piacán.

További adalék, hogy az Intel jövőre le kívánja váltani a NetBurst architektúrán alapuló Mobile Celeron változatokat is. Az új Mobile Celeron processzorok a Pentium M architekúráját használják majd, 90 nm-es gyártásechnológiával készülnek, s a Dothan mag leszármazottai lesznek. A Dothan 2 MB L2 gyorsítótára helyett azonban "csak" 1 MB-tal gazdálkodhatnak. A Low Voltage és az Ultra Low Voltage Celeron változatok is Pentium M architektúrára épülnek (2004 közepétől), 400 MHz QP buszt használnak, kezdő órajelük 1.40, illetve 1.50 GHz lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés