A Jon Peddie Research leértékelte az asztali VGA-piacot

Hirdetés

A Jon Peddie Research elérhetővé tette a VGA-piac AIB szegmensére vonatkozó eredményeket. Ez lényegében az asztali piacon értékesített VGA-kat jelenti, legyenek azok OEM-es gépekben, vagy külön dobozban a boltok polcain. A friss elemzés majdnem ugyanazokat az értékeket mutatja, mint a Mercury Research korábbi jelentése. A piacon az első negyedévhez képest 15,2%-os visszaesés volt tapasztalható, ami lesújtó adat.

A pontos eladások tekintetében Jon Peddie Research 16,1 millió VGA-t számolt a második negyedévre, és az adatok alapján az AMD 40,6%-os, míg az NVIDIA 59%-os részesedést szerzett. Bár a százalékos értékek alig térnek el a két jelentésben, annyi különbség mégis van, hogy a Jon Peddie Research adatai alapján – az előző negyedévhez viszonyítva – az AMD részesedése 1 százalékponttal nőt, míg az NVIDIA eredménye ugyanennyivel csökkent. A Mercury Research a saját kutatása alapján ezt pont fordítva hozta ki. Korábban már említettük, hogy a Jon Peddie Research több eladott VGA-t számol, így vélhetőleg több kereskedővel is állnak kapcsolatban világszerte, vagyis a Mercury Research kutatásához képest pontosabb eredménnyel tudnak szolgálni. Persze túlságosan nem nagy az eltérés, így gyakorlatilag kijelenthető, hogy a részesedések szempontjából a piaci erőviszonyok alig változtak.

A többi gyártó a Mercury Research kutatása szerint a második negyedévben nem adott el semmit, de a Jon Peddie Research mért eladást, így az S3 és a Matrox a piac 0,4%-án osztozkodik. Itt szintén az okozza a különbséget a két elemzés között, hogy a Jon Peddie Research eredményei több adatra alapoznak, így jobban be tudják határolni a valós erőviszonyokat, illetve mérni tudják a kisebb gyártók eladásait is.

A Jon Peddie Research az eredmények mellett leértékelte az asztali VGA-piacot az idei esztendőre. Az előzetes számítások szerint a szegmens 2011-ben 13,8 milliárd dolláros forgalmat bonyolíthat le, ami 33%-os visszaesés lenne a 2010-es esztendő eredményéhez viszonyítva. A 2012-es év esetében még nincsenek konkrét előrejelzések, de sok jóra nem lehet számítani, mivel az asztali piac növekvő szegmenseiben bevezetésre kerül a thin Mini-ITX szabvány, amibe nem építhető dedikált GPU, még akkor sem, ha az OEM-gyártók élnének ezzel a lehetőséggel. Ez a korlátozás várhatóan további visszaesést jelent majd a teljes asztali VGA-piacra nézve.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés