Jön az ATi Radeon 9500!

Hirdetés

Valljuk be, rögtön az elején, hogy az nVidia GeForce4 Ti 8x, valamint low-end testvére, a GeForce4 MX 8x semmi különlegessel sem kecsegtet minket. Persze, áruk sem lesz merőben más elődeikénél (apró különbség, hogy megszűnik a GeForce4 Ti4400, illetve a GeForce4 MX460, mert a másik két-két testvér tökéletesen lefedi a piacot).

Az ATi ehhez képest most lényegesen ütősebb alternatívával válaszol, mint az szükséges lenne. A "nem-szükségesség" ugyanakkor vitatható, hiszen a GeForce4-esekre eddig sem igazán volt alternatívája a kanadai óriásnak, így nVidia és a 8X-os AGP ide, vagy oda, valamit tenniük kellett.

Ez a valami pedig a Radeon 9500 lesz, melynek mintapéldányai már a gyártóknál vannak, tömegtermelése pedig októberben kezdődik (a bejelentés is ekkor lesz). A Radeon 9500-as család 4 pixel pipeline-nal készül, ami fele a Radeon 9700-esének, de megegyezik az nVidia GeForce4-esekkel. A chip -- úgy tűnik, hogy -- minden várakozással ellentétben NEM lesz DirectX 9 kompatibilis, marad a teljeskörű DirectX 8.1 támogatás, ami azért a hardcore-abb felhasználóknak is elég kell, hogy legyen. Akár évekig.

A Radeon 9500 PRO 219, míg a sima Radeon 9500 179 dolláros áron várható. Ha az ATi nem késik, és elégséges mennyiségben tudja szállítani új kártyáit, nagyon komoly részesedést szerezhet az nVidiától a high-end gamer piacon (amennyiben az NV30, és főleg annak olcsó verziója késik).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés