Hirdetés

Jogkezelő megoldást fejleszt a Philips

A Philips tegnap közölte, hogy fél éven belül hozzáférhetővé teszi digitális jogkezelő (DRM) megoldását, amely a vállalat reményei szerint lehetővé teszi majd az interneten megvásárolt zenék és filmek lejátszását a legkülönfélébb szórakoztatóelektronikai készülékeken. A Philips célja az egyedi jogvédelmi megoldások lecserélése egy általánosan elfogadott rendszerre.

A rendszert a Sony és a Philips tulajdonában lévő Intertrust Technologies fejleszti. Amint az ismert, az utóbbi évben megszaporodó on-line zeneboltok eltérő jogkezelési megoldásokat használnak, így az ott megvásárolható számok többnyire csak azokon számítógépeken, MP3-lejátszókon játszhatóak le, melyek támogatják a védelmi eljárást. A Microsoft MSN Music Club zeneboltjában például kizárólag olyan dalok érhetőek el, melyek lejátszásához a Windows Media Playerrel kompatibilis készülékekre vagy PC-re van szükség.

A Philips képviselője azonban úgy véli, hogy a felhasználók és a szórakoztatóelektronikai ipar szereplői egyaránt egy nyílt rendszert szeretnének. "Az elektronikai ipar elismeri, hogy a Microsoft befolyásos szereplő, azonban a szórakoztatóelektronikai készülékeket gyártók nem kívánnak függeni a Microsofttól. Egy független, bármely készüléken használható rendszerre van szükségük."

A cég reményei szerint fél éven belül elkészül az új DRM megoldás, melyet a várakozások szerint számos elektronikai gyártó és médiavállalat támogat majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés