Jövőre magasabb fokozatba kapcsolhatnak a tabletek, okostelefonok flashmemóriái

Hirdetés

A JEDEC még 2010 végén jelentette be, hogy célegyenesben van az eMMC interfész utódjaként emlegetett UFS, azaz Universal Flash Storage, melynek alapötlete egészen 2007-re nyúlik vissza. A beágyazott rendszerekben, illetve főként mobil eszközökben,tabletekben és mobilokban használatos eMMC memóriainterfésznél gyorsabb, de emellett jóval alacsonyabb késleltetéssel operáló és kisebb fogyasztást megengedő, full duplex, aszinkron UFS 1.0 felület az ígéreteknek megfelelően 2011-ben rajtolt el, amit 2012-ben rögtön követett az 1.2-es szabvány, mely az elődhöz képest interfész szinten megduplázott teljesítményt (immáron 600 MB/s) kínált.

Újabb egy év elteltével a JEDEC a minap publikálta a 2.0-s szabvány (JESD220B) részleteit, ami további energiahatékonyság-növelést és persze a teljesítmény növekedését irányozza elő, mely utóbbi a több sáv támogatásának köszönhetően immáron 1,2 GB/s-ra nőtt. Ez alapján úgy tűnhet, hogy az újabb és újabb UFS szabványok szinte egymást érik, miközben az eszközökben az áttérés viszonylag lassan halad. Példának okáért a Toshiba is csak az idei év elején mutatta be UFS 1.1-re alapozott, vezérlővel egybetokozott flash NAND tárolóját, de az is látható, hogy ezek ellenére az eladott eszközökben még mindig eMMC dominál. Valójában minden a tervek szerint történik, mivel az új interfészre alapozó gyorsabb flashmemóriák számottevő terjedésével egyébként is csak a jövő évben számoltak, elsőként ott is a csúcskategóriás eszközök körében – erre pedig minden esély megvan.

A JESD220B mellett a JEDEC két további szabványt publikált ehhez kapcsolódóan JESD223B UFS Host Controller Interface (UFSHCI) version 2.0 és JESD223-1 UFS Host Controller Interface (UFSHCI), Unified Memory Extension címmel. Előbbi a Host Controller interfész (HCI) és az UFS között funkcionális specifikációkat definiálja (kvázi egy olyan egységes drivert ír le, ami a különböző hardvergyártóktól származó vezérlőket képes egységesen kezelni), míg utóbbi az UFS driver és az UFS vezérlő közötti interfészre, valamint a rendszermemóriában az adat, vezérlő és kontroll információk továbbítására használható adatstruktúrákra terjed ki.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés