Hirdetés

A japán katasztrófák hatása a memóriák és kijelzők piacára

Sajnos Japánt hatalmas természeti csapás érte a múlt héten, ami az iparra is nagy hatással volt. Ahogy tegnapi összefoglalónkban a fotós világra gyakorolt hatását vizsgáltuk meg, most a számítástechnikai komponensek világában várható változásokat vázoljuk. A földrengés és a szökőár miatt a közlekedés a szigetországban körülményesebb, néhol szinte lehetetlen lett, így a működő gyárakban a közeljövőben hiány alakulhat ki egyes komponensekből, ami egyrészt a késztermékek számának csökkenését, másrészt pedig azok árainak drasztikus növekedését jelentheti. Ez főleg a NAND flash lapkákat, a DRAM-okat, a mikrovezérlőket, az LCD paneleket és az egyéb, LCD monitor gyártásához használt alkatrészeket illetve anyagokat érinti. Japán a világ legnagyobb szilíciumellátója, amit a félvezető-komponensekhez alkalmaznak. A teljes ellátás nagyjából a 60%-át adja a globális termelésnek. Ha ez megszűnik, annak még rosszabb hatása lesz, hiszen nem csak a fent felsorolt részegységek ára fog nőni, hanem a MOSFET-ek és a bipoláris tranzisztorok is drágulhatnak.

Hirdetés

Mivel a szállításokat egyelőre valószínűleg visszafogják vagy szüneteltetik a következő két hétben, a globális ellátási láncnak is nagyjából ennyi ideje lesz, amíg ki nem fogynak a készletekből. Emiatt a hónap végéig, április elejéig még nem lesz érezhető a katasztrófa hatása, és talán a harmadik negyedévig az árak növekedésével sem kell számolni.

Komponenshiány egyelőre nem jelentkezett még, de a katasztrófa pszichológiai hatása már érződik a piacon: a magasabb sűrűségű NAND flash chipek ára 10%-kal nőtt, ami által a vevők kisebb mennyiségeket szereznek be. A DRAM-ot vásárló vállalatok számát tekintve viszont nem várható csökkenés, mivel az átlagos eladási ár a nagyobb OEM üzletfeleknek a szerződéses piacon hosszabb ideig is kitarthat, amíg az ellátási lánc továbblép. Persze a DRAM-ok pillanatnyi ára is hullámzik, péntek óta például 7%-kal emelkedett.

Az ország legtöbb elektronikai komponenseket gyártó üzeme leginkább messze délre, a földrengés epicentrumától távol helyezkedik el, így a sérülésük elhanyagolható, de a szállítással nekik is gondjaik vannak, valamint az áramszolgáltatás hiányosságaival is szembe kell nézniük. A Toshiba, vagyis a világ második legnagyobb NAND flash gyártójának elmondása szerint a Japán közepén lévő gyárából akár egyötödével is eshet a leszállított mennyiség, de a vezető NAND ellátó Samsung valószínűleg ki tudja segíteni a piacot.

A Hitachi kijelzőgyárát is érintette a földrengés. Hétfőn leállították a termelést, hogy felmérhessék a károkat. Annak ellenére, hogy nem találtak szerkezeti sérüléseket, a termelésre nagy hatással vannak az áramkimaradások. A Hitachi szállítja a Nintendo DS-be és az LG mobiltelefonokba is a kijelzőket, így itt is jelentkezhet a hatása annak, ha egy vagy több hónapra leállítják a gyárat. A Panasonic hatodik generációs LCD gyárát is érte némi kár, mivel a földrengés sújtotta zóna szélén helyezkedik el. Az előzetes információk szerint a legtöbb LCD gyártáshoz használt komponens, mint az üveg, a színszűrők és polarizálók nem sérültek az üzemekben.

A katasztrófa hatása tehát érződni fog az egész piacon, de változó mértékben, és nem rögtön. Valahol talán pár hónap is eltelik mire a változás látható lesz.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés