Iridium műhold csapódott az Atlanti-óceánba

A műhold szerda reggel (4:44 a.m Eastern Satndard Time) lépett be a Föld atmoszférájába, nagy része még a légtérben elégett, a maradékot valahol az Atlanti-óceán északi területén kellene keresni – tudhatjuk meg az Amerikai Űrhivatalnál dolgozó Larry Lincolntól. Az Űrhivatal több mint 8000 Föld körüli pályán keringő mesterséges objektumot tart nyilván, beleértve ezekbe a műholdakat, űrhajókat, rakéta maradványokat, törmelékeket és persze ET-t.

Az első telekommunikációs Iridium műholdat 1998. szeptember 8-án bocsátották fel, de két hónappal később megszakadt a kapcsolat és kicsúszott a földi irányítás kezei közül. Sajnos, nem ez az egyetlen hibás műhold, egy másik becsapódását karácsony előtt várják. (-Nézd anyu ott a Jézuska! – Hülye vagy kislányom, az csak egy zuhanó műhód! ) Ha már így záporoznak ránk a meglepetések, akkor jogosan merül fel a kérdés, nem veszélyes-e ez. NASA-ék szerint annak az esélye, hogy valakinek személyesen része lehet egy becsapódásban egy a tízezerhez.

Az Iridiumnak 70 működő madárkája maradt a hálózaton belül, amelyet november elején az Iridium Satellite nevű vállalat vásárolt meg összesen 25 millió dollárért. Az ár magában foglalja az Iridium földi állomásait is. Az IS újra munkába fogja állítani a hálózatot és mobil kommunikációs megoldásokat fog az amerikai kormányzatnak eladni.


További információk a www.space.com-ról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SAP

Hirdetés