Hirdetés

Már az év eleje óta áramkimaradásokat okoznak Iránban a bányászfarmok

A FRANCE 24 Observers friss oknyomozása furcsa kapcsolatokra is rávilágít.

Újra csúcsra pörgött a bányászláz, és nem titok, hogy a bányászfarmokat az érintettek igyekeznek olyan országokban elhelyezni, ahol olcsó az áram. Ennek igen prózai oka van: nagyobb haszonra lehet szert tenni. Az egész teljesen logikus, hiszen Európai szívében, egészen pontosan Németországban 0,15 eurót kell fizetni kilowattóránként az áramért, ami ugyan nem mondható rossznak, de Iránban egy kilowattóra kijön 0,018 euróból is. Emiatt a Közel-keleti ország egyike a legjobb célpontoknak, ha bányászfarmokat kell kiépíteni.

Az idei évben azonban a kriptovaliták bányászata sok problémát okoz. Teherán, Irán fővárosa folyamatosan visszatérő áramkimaradásokkal küzd, amit már a Twitteren is szóvá tesznek az ott élők.

A FRANCE 24 Observers friss oknyomozása utánajárt a helyzetnek, és nemcsak hatalmas bányászfarmokra bukkantak, hanem olyan kínai cégekre is, amelyek a profit érdekében rávetették magukat erre a valóságos áramparadicsomra. Persze a vállalatok próbálják a kilétüket titokban tartani, hiszen Irán áramhálózat azért nem mondható túl stabilnak, a leterheltség növelésével várható volt az áramszünetek sűrűsödése, ami a lakosságot érthető módon nagyon zavarja, és az iráni hatalomnak nem jönne jól, ha a Kína-ellenes közhangulat alakulna ki, hiszen az egyik legfontosabb partnerükről van szó.

Az áramszünetek kezdetén a figyelem az iráni Kerman tartományban található Rafszandzsán városára irányult. A kermani hatóság január 8-án reagáltak az eseményekre, konkrétan megemlítve, hogy a problémának köze lehet egy nem túl messzi bányászfarmhoz, majd január 11-én került megosztásra egy olyan videó, amely csak megerősíthette a lakosságot abban, hogy a kriptovaliták bányászata a gond. A kisfilm egy építkezést mutat be, feltételezhetően 2017-ből, amikor egy kínai úriember magyarázza a szintén kínai RHY bányászfarmjának előkészületeit. Ez azóta már üzemel Rafszandzsán mellett, amit az iráni hatóságok január 13-án meg is erősítették, ugyanakkor elmondták, hogy a bányászfarm működése teljesen legális, megvan minden szükséges engedélyük, emellett csak korlátozott mennyiségű villamosenergiát igényelnek. Utóbbit számszerűen nem fejtették ki, de a tulajdonos weboldalán közzétett korábbi információk alapján 175 megawattról van szó.


(forrás: FRANCE 24 Observers) [+]

Számos más farm létezésére is talált bizonyítékokat a FRANCE 24 Observers, ezek vagy kínai vagy török tulajdonban vannak. A valós jogviszonyól a titkolózás miatt nehéz teljes képet kapni. Az iráni hatóságok hivatalos közlése szerint legalább 14 darab legálisan üzemeltetett bányászfarm van az ország területén belül, ezek együttes energiaigényét 300 megawattra számolják. Független szakértők úgy gondolják, hogy a valóság ennél sokkal rosszabb, mivel a bányászfarmok energiaigényét inkább 450 megawattra becsülik. Irán arról nem közöl információt, hogy a szabályosan működő telepek mekkora része van kínai tulajdonban.

Elméleti szinten a bányászfarmok létesítésére vonatkozó licenc megszerzésére mindenki jogosult lehet Iránban, de a gyakorlatban ez nagyon összetett. Erről Dariush, egy iráni üzletember számolt be a FRANCE 24 Observers számára. Elmondása szerint hónapokig próbált engedélyt szerezni, de az Ipari Minisztérium hivatalnokai közölték vele, hogy felejtse el ezt az ötletet, ha nem akar konfliktust a forradalmi gárdával, vagyis Irán haderejének egyik szervezeti ágával.

Dariush szerint ha sikerülne is licenchez jutnia, a nagy hatásfokkal működő, kriptovalutát bányászó rendszerek importja hivatalosan tilos. Emiatt kisebb farmot üzemeltet illegálisan, aminek a hatékonysága nem olyan jó, és persze fizikailag is kicsinek kell lennie, hogy el lehessen rejteni a hatóságok szeme elől. Utóbbi nagyon fontos, ugyanis Irán nagyon keményen fellép a bányászfarmok ellen, ha azokat átlagos állampolgárok üzemeltetik. A Tavanir, azaz a nemzeti villamosenergia-társaság 2020-ban legalább 1100 darab illegális bányászfarmot számolt fel, emellett továbbra is 20 millió iráni tománnak, azaz 770 eurónak megfelelő jutalom jár azok számára, akik ilyen illegálisan kiépített rendszerekre hívják fel a hatóságok figyelmét. Nem érdemes azonban a fentebb említett nagy farmokat bejelenteni, ez egy olyan üzlet, amit nekik szabad űzni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés