Hirdetés

Ipari szabvány digitális fényképek nyomtatásához

A Canon, Fuji Photo Film, Hewlett-Packard (HP), Olympus Optical, Seiko Epson és a Sony december 2-án bejelentették egy olyan ipari szabvány tervét, amely lehetővé teszi a digitális fényképezőgépről való nyomtatást PC nélkül.

Ez a funkció természetesen eddig is jelen volt a digitális fényképezőgépekben, de mindegyik gyártó saját eljárást alkalmazott, így nem használhattunk vegyes megoldásokat (ugyanattól a gyártótól kellett megvenni a fényképezőgépet és a nyomtatót). Az egyesített specifikáció, melyet egyelőre DPS-nek hívnak, ezen a helyzeten kíván javítani, lehetővé téve, hogy gyártótól függetlenül bármely digitális féynképezőgép képeit közvetlenül bármely fotónyomtatón ki lehessen nyomtatni.

A szabványt eredetileg a Canon, HP, Seiko Epson and Sony kezdte fejleszteni. A Fuji és az Olympus később csatlakozott, és együtt véglegesítették a specifikációkat. Ez a hat cég olyan súllyal van jelen a digitális fényképezésben, hogy szabványukat bizonyosan a többi gyártó is átveszi termékeik kompatibilitása érdekében.

A DPS egy fizikai átviteltől teljesen független alkalmazói vezérlő réteg protokollt definiál, mely kiterjeszthető a jövőbeni fizikai megvalósításokra is. A DPS version 1.0 dokumentáció, mely hivatalosan csak később jelenik meg, az USB-t tekinti fizikai átvivő közegnek, a Picture Transfer Protocol-t pedig adatátviteli protokollnak. A felhasználók egyszerűen összekapcsolhatják DPS képes digitális fényképezőgépüket bármilyen DPS képes fotónyomtatójukkal, majd a fényképezőgép kezelőszerveivel vezérelhetik a nyomtatást. A rendszer könnyed, jó minőségű fotónyomtatást tesz lehetővé.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés