Változtatna a gyártástechnológia besorolásán az Intel?

A vállalat az iparági szabványhoz szeretne jobban igazodni, de ezen a területen nehéz iparági szabványról beszélni.

Az Intel az elmúlt évtizedek alatt elképesztő pénzmennyiséget költött arra, hogy beleégjen az emberek tudatába egy egyszerű információ: a nanométer előtti kisebb szám a jobb. Ez addig volt hasznos, amíg a vállalat rendelkezett a legjobb gyártástechnológiákkal, de ma már a helyzet megfordult, hiszen a Samsung és a TSMC ebben a tekintetben lekörözte a Santa Clara-i céget. Innen már gondot jelentett, hogy az Intel saját termékeinél a nanométer előtt nagyobb szám van, ami ellen próbált a marketing különböző módon védekezni, de a korábban sok-sok évig sulykolt, amúgy félelmetesen leegyszerűsített üzenet még ma is tökéletesen kifejti hatását.

Az alapprobléma az, hogy a nagyjából 30 éves távlatban sok dolog megváltozott. Régebben az ITRS (International Technology Roadmap for Semiconductors) publikált egy általános útitervet a gyártástechnológiai fejlesztések tekintetében, ami másfél évtizedig helyt is állt, de a modern eljárásoknál már problémákba ütközött, és még az átszervezett ITRS 2.0 sem hozott megoldást. Azóta létezik az IRDS (International Roadmap for Devices and Systems), amely szélesebb spektrumon belül fedi le a chipgyártáshoz használt technológiákat, így jobban el tudja látni azok kategorizálását. Ma lényegében az dönt a nanométer elé írt számról, hogy egy adott node az IRDS előírásait tekintve mire képes. Ez így volt az ITRS esetében is, csak az IRDS már sokkal több tényezőt vizsgál.

Valójában a gyártástechnológiák besorolása nincs iparági szinten erőteljesen szabványosítva. A nanométer előtti szám ugyan a fejlődést mutatja, de önmagában ebből már sok dolog nem derül ki, például a kapuhossz skálázhatósága már közel sem olyan erőteljes, mint régen. Az Intelnek azonban a helyzet mégis problémás, mivel technológiailag a Samsung és a TSMC mögött kullognak, amit nagyon sok évig tart majd behozni, erre ráadásul pusztán önerőből jó eséllyel nem is lesznek képesek, nem véletlenül nyitják meg mások előtt a gyártástechnológiáikat.

Addig tehát amíg potenciálisan fordul a kocka, az Intelnek kezelnie kellene a nanométer előtti kisebb szám problémáját. Az Oregon Live információi szerint Dr. Ann B. Kelleher, az Intel gyártástechnológiák fejlesztéséért felelős vezetője már értesítette az alkalmazottakat, hogy a vállalat megváltoztatja majd a gyártástechnológiák számozási konvencióit, hogy igazodjanak az ipari szabványhoz. Utóbbit nehéz értelmezni, mert ezen a területen nem igazán létezik iparági szabvány.

Egy szimpla névváltással egyébként az Intel semmit sem fog technológiai szinten közeledni a TSMC-hez és a Samsunghoz. Az alternatív jelölési rendszerrel maximum azt érik el, hogy a lemaradásuk nem látszik majd olyan nagynak, mint amilyen, illetve valószínűleg segít majd kiverni az emberek fejéből azt az állítást, hogy a nanométer előtti kisebb szám a jobb, annak ellenére, hogy sok-sok éve ennek marketingjébe a világ pénzét is beleölték.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés