2013-ra új szabványú SSD-ket kaphatnak az Ultrabookok

Hirdetés

Nagyon úgy tűnik, hogy az Intel nem igazán elégedett a jelenleg rendelkezésre álló SSD szabványokkal, főleg az Ultrabookokkal kapcsolatban merültek fel aggályai. Ezeknél a könnyű és vékony masináknál a kifejezetten szűkös beltér matt sokszor a 7,5 mm vastag, 2,5”-es meghajtók is túl méretesnek bizonyulnak, ezért nem marad más választás, mint egy mSATA csatolós apró SSD-vel megoldani az adattárolás feladatát. Azonban a kis alapterület súlyos korlátokat von maga után.


(forrás: Techjailbreak)

Először is ekkora helyre képtelenség néhány (4-5 darab) NAND flash lapkánál többet összezsúfolni, ezért ebben a méretkategóriában 512 GB az elérhető legnagyobb kapacitású meghajtó. Egy Ultrabook esetében ez éppen még nem hangzik túl komoly korlátozó tényezőnek, azonban a kevés modul a sebességre is negatív hatással van, mert így a párhuzamos műveletek száma is erősen limitált. Ezért az Intel úgy döntött, hogy kicsit megreformálja az mSATA csatolós SSD-ket, és felállít egy új szabványt NGFF (Next Generation Form Factor) név alatt. Szerencsére a hírek szerint nem magányos akcióról van szó, hiszen a szabványosítási folyamatban a Micron, a SanDisk és a Samsung is részt vesz.

Persze az a legjobb, ha az új forma minél kevésbé tér el a régitől, így sokkal könnyebb az átállás és az adaptáció, ezért a jelek szerint a meghajtó szélessége és magassága változatlan maradna, azonban az Apple MacBook Air notebookokban található adattárolóhoz hasonlóan hosszabb lenne, ezzel növelve az alapterületet és az alkalmazható lapkák számát. Az egyeztetések alatt a 20, 42, 60, 80 és 120 mm-es paraméterek merültek fel, amelyek közül a 42, 60 és 80 mm válhat a végleges szabvány részévé. Bár mint említettük, a vastagság is változatlan maradna, ugyanakkor azzal kapcsolatban is merültek fel híresztelések, hogy a nyomtatott áramkör mindkét oldalára kerülhetnének modulok.

Bár az NGFF SSD-k még szabványosítás alatt, az Intel a 2013-as Ultrabookokban már alkalmazná, a továbbiakban pedig azt várja, hogy idővel egyéb notebookok is áttérnek majd a helytakarékos, mégis erőteljes NGFF adattárolókra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés