Az Intel szerint másképp kell gondolkodniuk a játékfejlesztőknek

Az Intel az idei IDF alkalmával bevallotta, hogy nem elégedett a PC-s játékfejlesztés helyzetével. A cég szóvivői szerint szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a PC-s hardverek jobban ki legyenek használva, ugyanis a játékszoftverek messze lemaradtak a friss hardverek teljesítményének és tudásának kihasználása szempontjából.

Hirdetés

Chris Silva, a vállalat prémium termékekért felelős vezető marketingese szerint a többmagos processzorok kihasználása PC-n még mindig probléma. Tíz év alatt természetesen sokat fejlődtek a fejlesztőeszközök, továbbá az alacsony szintű hardverelérést biztosító API-k, mint például a DirectX 12 érkezésével a szoftveres korlátok is eltűnnek, ami biztosan javít a többmagos megoldások kihasználásán. Ugyanakkor az Intel számára ez a helyzet nehéz, mivel képtelenség megmutatni az új, sok maggal rendelkező processzorok előnyeit a játékokban, ami nyilván kihatással van az eladásokra is, hiszen látható előrelépés nélkül nem sok játékos érzi úgy, hogy újítani kellene az adott PC-jén.

Az Intel szerint a fejlesztőknek ideje szálakban és nem csak az órajelben gondolkodni. Az egy szálra levetített teljesítmény ugyanis nem igazán fog nőni, aminek az okai szimplán a fizikai törvényeiben keresendők, ugyanakkor az extra magok beépítése előtt nincs komoly akadály, vagyis a programozók számára kiemelt fontosságú lesz ez az irány.

Erre vonatkozóan már rendkívül jó alapok léteznek. Többek között az OpenCL rendkívül korszerű platform a többmagos, széles SIMD motorokkal rendelkező processzorok kihasználására, de használhatók a megszokott fejlesztőeszközök és irányok is, noha ezekkel kétségtelenül nehezebb a programozással járó munka, viszont esetlegesen jobb eredmények is elérhetők az OpenCL-hez viszonyítva.

Az Intel véleménye szerint a legfontosabb megértetni a fejlesztőkkel, hogy a több processzorszál hatékony kihasználása – belátható időn belül – PC-n is olyan könnyű lesz, mint a konzolokon. Ennek megfelelően játékplatformként is érdemes kihasználható alternatívaként tekinteniük a PC-re.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés