Hirdetés

Befutott az első dobozos Arc VGA, de csak Kína örülhet

Az Arc A380 megvásárolható grafikus kártyává vált, ugyanakkor egyelőre csak a kínai piacon forgalmazzák.

Az Intel még március végén mutatta be a mobil Arc termékcsalád első képviselőit, míg az asztali opciók kapcsán csak a nyári megjelenés volt belengetve. Erre nem is kell tovább várni, legalábbis Kínában, ugyanis a keleti nagyhatalom piacán elérhetővé vált az Arc A380, amely a sorozat egyik belépő szintű tagjának számít. Ennek paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

Intel Arc A380 (Xe architektúrával)
Típus A380
GPU kódneve ACM-G11
Architektúra Xe-HPG
GPU-órajel
2000 MHz
EU-k száma 8
Shader részelemek száma 1024
Textúrázó csatornák száma 64
Blending egységek száma 32
Pixel kitöltési sebesség 64 GPixel/s
Texel kitöltési sebesség 128 GTexel/s
Elméleti számítási teljesítmény (FP32) 4,1 TFLOPS
VRAM kapacitása
6 GB
Memóriabusz 96 bit
Effektív memória-órajel 15,5 GHz
Memória típusa GDDR6
Memória-sávszélesség 186 GB/s
TBP fogyasztás 75 W
PCI Express tápcsatlakozók -
PCI Express csatoló
x8-os PCI Express 4.0

A friss fejlesztés teljesítményével kapcsolatban nagyon kevés hivatalos adat van, de az OEM-ektől megtudtuk, hogy leginkább az AMD Radeon RX 6400-hoz hasonlítható. Alapvetően játéktól függ, hogy az Intel vagy az AMD megoldása a gyorsabb. Jellemző tényező azonban, hogy Vulkan API-ban inkább az Arc A380-nak áll a zászló, miközben DirectX 12-ben főleg egál a helyzet, viszont DirectX 11 API-n a belépőszintű Radeon szokott jobb lenni. Az Arc sorozatnak kiugróan nagy a hátránya a DirectX 9 API-ra írt játékokban, de ez elvileg azzal magyarázható, hogy a grafikus meghajtó a DirectX 9 vagy régebbi API-kat nem natívan kezeli, hanem egy köztes fordítórétegen keresztül, ami nyilván jelentős többletterhelést eredményez a processzor oldalán.

Az Intel egyelőre csak Kínában engedélyezte az Arc A380-as VGA dobozos formában való forgalmazását, de az OEM-ek teljes gépekbe szerelve már akármelyik piacon elérhetővé tehetik. Annyit tudni, hogy Kínában a GUNNIR 1030 jüant kér a saját megoldásáért, ami átszámítva 150 dollár környékén van, és ez nagyjából a Radeon RX 6400 árszintje. Azt sajnos nem tudni, hogy nyugatabbra mikor érkezhet meg az első dobozos Arc VGA.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés