Hirdetés

Íme, a hűtőgyártók AMD AM4 foglalattal kapcsolatos álláspontjai

A már említett Noctua mellett több vállalat is ingyen ad lefogatót a Ryzenhez, de vannak akik fizetős opcióban gondolkodnak.

A Noctua mellett a viszonylag friss húsnak számító Cryorig, valamint a Phanteks is bejelentette, hogy ingyen ad AM4-es lefogatószettet azoknak, akik rendelkeznek már valamilyen tőlük származó AMD kompatibilis/univerzális CPU-hűtővel. Ennek feltétele (a Noctuáéhoz hasonlóan), hogy az igénylő számlával bizonyítsa, rendelkezik AMD Ryzen központi egységgel és azzal kompatibilis alaplappal, illetve az adott gyártótól származó hűtővel. Ezeket a dokumentumokat a hűtőgyártó cég támogatási részlegének kell e-mailben elküldeni a postacímmel egyetemben, és nincs más teendő, mint a jóváhagyás után várni a csomagot.

Balra a Cryorig, jobbra a Phanteks hűtők kiegészítője az AMD AM4 foglalathoz Balra a Cryorig, jobbra a Phanteks hűtők kiegészítője az AMD AM4 foglalathoz
Balra a Cryorig, jobbra a Phanteks hűtők kiegészítője az AMD AM4 foglalathoz [+]

Arról egyelőre a Phanteks nem tett említést, hogy azok a vásárlók, akik esetleg nem tartották meg, vagy használt hűtő vásárlása esetén nem kapták kézhez a hűtőről szóló számlát, utólag meg tudják-e vásárolni a lefogatószettet. Ezzel szemben a Cryorig jelezte, hogy az ilyen esetekre gondolva a Noctuához hasonlóan ők is elérhetővé teszik a kiegészítőt a kereskedelmi forgalomban, de az ár egyelőre ismeretlen.

Időközben mi is és a Computerbase.de is leinformálta szinte az összes nagyobb gyártót az AM4 foglalattal kapcsolatos lehetőségekről. A lista nem teljes, hiszen még nem mindenki tette közzé ezzel kapcsolatos terveit, de szerencsére több vállalat is kínál valamilyen ingyenes vagy fizetős megoldást.

Hirdetés

Az ingyenes megoldást kínálók sorában van a német be quiet!, mely a Dark Rock 3, Dark Rock 3 Pro 3, Dark Rock TF, Shadow Rock 2, Shadow Rock Slim és Silent Loop szériához ad lefogatót, ha az igénylő igazolja, hogy rendelkezik AM4-es alaplappal. Az igényt benyújtani a vállalat honlapján lehet.

Szintén ingyen adja majd AM4-es lefogatóját a Cooler Master, már amelyik hűtője kompatibilis lesz az AM4-es foglalattal – a Hyper 103 és a V8 például nem az. A nem gyári lefogatást használó modellekhez február-március folyamán lehet majd igényelni az AM4-es kiegészítőket a CMStore-on keresztül, a részletek is akkor derülnek majd ki.

Az Enermax/Lepa duó is ingyenes megoldást kínál, viszont vannak kivételek mindkét oldalon: az Enermax esetében a Liqtech120X, míg a Lepánál az Exllusion240. Pontos információk és a teendők leírás az Enermax és a Lepa honlapján.

Az EKWB is talált megoldást, ami egy új Supremacy AMD mounting platet, egy frissített Supermacy EVO backplate-t (ez nem lesz használható az X99 és Elite variánsokhoz), illetve egy EK-XLC Predator AMD Upgrde szettet jelent, de ezek utólagos beszerzése sajnos nincsenek ingyen. Sorrendben 5,04 eurót, 6,95 eurót és szintén 6,95 eurót számítanak fel értük.


[+]

A Thermalright egy hibrid megoldást választott: a hűtőtulajdonosoknak a számla másolatát el kell küldenie a terméktámogatás számára, akik eldöntik, hogy az adott hűtőhöz milyen típusú lefogató kell pontosan. Ez a procedúra és a lefogató sem kerül pénzbe a felhasználóknak, viszont a postaköltséget áthárítják.

Szintén lesz AM4-es lefogató az Arctic Liquid Freezer sorozatához, utóbbihoz valamikor április folyamán, már amelyikhez. Amelyek az AMD gyári keretére kapcsolódnak nem igényelnek beavatkozást, de több korábbi Freezer hűtőhöz nem lesz támogatás. Ilyen az A30, az A11 és az A32 is – az utóbbi kettő helyett időközben jön a Freezer 12 és a Freezer 33.

A német Aqua Computer is felkészült, az első negyedév folyamán elérhetőek lesznek a különböző hűtőkhöz gyártott lefogatómegoldások, viszont ezek nem lesznek ingyen, 9,90 és 14,90 euró közötti összegért lehet majd hazavinni.

A Corsair, az EKL/Alpenföhn, a Thermaltake, az Alphacool és a Prolimatech sem maradt ki a szórásból, de esetükben egyelőre még nem tiszták a feltételek, ezeket később jelentik majd be az érintett vállalatok. Természetesen a vállalatok mindegyike kihangsúlyozta, hogy időben felkészülnek az AM4 kompatibilitásra, így a piacra kerülő új, vagy újonnan értékesített, már piacon lévő (kompatibilis és nem EOL jelzésű) termékeik esetében már gyárilag mellékelve lesz a kompatibilitást biztosító szett.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés