Íme a Fuji X30, az X100T, az X-T1GS, meg két objektív

Kezdjük is talán a legkisebb készülékkel, az X30-cal, amely a FujiFilm legújabb csúcskategóriás kompakt gépe. Korábbi híresztelésekből már lehetett sejteni, hogy milyen lesz az újonc, azonban a végre publikussá vált hivatalos információk még nagyobb meglepetést okoztak. Ezek szerint ugyanis az X30 nem csupán egy maréknyi fejlesztést tartogató iterációja az elődmodellnek, az X20-nak, hanem egy szinte teljesen megújult, újragondolt fényképezőgép.

Első a sorban az új „Real Time Viewfinder”, ami kategóriájában a legnagyobb, leggyorsabb és legnagyobb felbontású elektronikus kereső (0,65x nagyítás, 2,36 millió képpontos felbontás, 0,005 mp-es képmegjelenítési késlekedés). Igen, a pletykák itt beigazolódtak, a gyártó elhagyta a korábbi modellekből ismert optikai keresőt (az X10-ben egyszerű átnézeti, az X20-ban már a fontosabb expozíciós adatokat is megmutató kereső volt), és teljes egészében áttért az elektronikus változatra. Az X30 továbbra is egy 12 MP-es, 2/3”-os X-Trans CMOS II képérzékelőre épül, amely elől elhagyták az aluláteresztő szűrőt. A képfeldolgozásért az EXR Processor II CPU felel; a népszerű Fuji-specifikus filmszimulációs szűrők csoportja is új tagokkal bővült („Classic Chrome”). Az X30 további újítása a dönthető, 3”-os kijelző, melynek 920 000 képpontos felbontása van. Egy másik igen fontos fejlesztés az energiatakarékos áramkör, és a nagyobb akku - ezeknek hála majdnem kétszer annyi képet lőhetünk egy töltéssel, mint az X20-szal.

Már az X10 esetében is megszerettük az objektív működését, az elforgatásos be-/kikapcsolást és zoomolást. Az X10 lencserendszere a jelek szerint olyan jól bevált, hogy immár a csúcskategória harmadik generációja is azt kapja. Itt azonban egy apró plusszal kedveskednek a mérnökök: a tubus alján egy újabb vezérlőtárcsa áll a fotós rendelkezésére, amivel az épp használt mód függvényében a záridőt, vagy a rekeszértéket lehet változtatni. A tárcsát a menüben át is programozhatjuk, azaz más feladatokat is rábízhatunk.

Az X30 automatikus élességállítása a gyártó szerint a világ leggyorsabbja az X-Trans CMOS II szenzor, a fázisérzékeléses AF és az EXR Processor II együttes közreműködésének köszönhetően. A készülék 0,06 mp alatt áll élesre, a zárkioldási késlekedés 0,01 mp, a bekapcsolás utáni feléledés ideje pedig 0,5 mp. A leggyorsabb sorozatfelvételi sebesség 12 kép/mp, amit JPEG módban ér el a masina (a puffer 18 képhez elég).

De nem csak az állóképek terén van új a Nap alatt, hanem az X30 mozgóképfelvételi tudástára is fel lett bővítve. A legnagyobb felbontás marad 1920 x 1080 pixel, ám itt 60, 50, 30, 25 és 24 kép/mp-es sebesség is választható (az adatsűrűség csúcsa 36 Mbps). Természetesen a filmszimulációs szűrőket videóinknál is alkalmazhatjuk. Az expozíciós értékeket felvétel közben is igazíthatjuk a változó fényviszonyoknak megfelelve. Az automatikus élességállítás mozgóképek rögzítésekor is gyorsnak ígérkezik az Intelligent Hybrid AF rendszernek hála.

Hirdetés

A kor elvárásainak eleget téve van Wi-Fi is, amit nem csak a készülék vezeték nélküli távvezérlésére használhatunk, hanem fájljaink átvitelére is. A Fuji ingyen elérhető „FujiFilm Camera Remote” alkalmazása iOS és Android operációs rendszerek alá tölthető. Az X30 feketében és ezüstben lesz kapható.

Fuji X100T

A FujiFilm X100T a világ első olyan fix objektíves fényképezőgépe, melyet digitális távmérővel szereltek fel. Már az X100 ősváltozata is javarészt egyedi hibrid keresője miatt került a középpontba, amit később az X100S-nél digitális osztott képpel fejeltek meg a mérnökök - no, meg persze az élkiemeléssel (focus peaking). Az X100T ezeket is hozza és emeli is a tétet az elektronikus távmérő rendszerével, amely a beépített ND szűrő használatával kel életre. Kézi élességállításkor - ha a kereső optikai részét használjuk - a fókuszmező területét a gép kinagyítja és a kereső jobb alsó negyedében jeleníti meg. Ehhez azt a részt eltakarják, majd az EVF képét odavetítik. A képrészlet nagyítását egyénileg lehet beállítani.

Az elektronikus kereső képkéslekedése ismét csökkent; az optikai rész pedig valós időben jelzi ki a parallax korrekciót, hogy élességállítás után ne kelljen újra komponálni a képet. A csúcsra fejlesztett hibrid kereső mellett a hátoldalon található 3”-os kijelző felbontása is megnőtt, immár 1,04 millió képpont jelenik meg rajta.

A korábbi X100-as modelleknél a rekeszértéket csak a hátsó paraméterező tárcsával tudtuk harmad FÉ-s lépésekben módosítani. Az X100T-nél ez már a múlté, a rekeszvezérlő gyűrű eleve harmados lépésekben működik. Az X30-hoz hasonlóan az X100T is megkapta a Classic Chrome filmszimulációs módot, aminek használatával meleg bőrtónusokat, telt kék eget, és zamatosan zöld fűt-fát örökíthetünk meg.

Az X100T elektronikus zárrendszere tekintélyes 1/32 000 mp-es záridőre is képes, ami jelenleg egyedülálló - azaz nem egészen, mert az X-T1GS is képes rá, de arról majd picit később lesz szó. Ennek hála akár a nyári tűző nap alatt is fotózhatunk teljesen nyitott rekesszel. A mozgóképes szekció is frissült, Full HD-ban 60, 50, 30, 25 és 24 fps lehetséges; videóinkat az optikai kereső segítségével is komponálhatjuk, de a filmszimulációs szűrőkről sem kell lemondanunk eközben. Felvétel közben a rekeszt, a záridőt és az érzékenységet (ISO) is kedvünk szerint állíthatjuk. Természetesen az X100T-ből sem maradt ki a WiFi, amivel távvezérelni tudjuk a gépet, de fájljainkat is másolgathatjuk okostelefonunkra/táblagépünkre az X30-nál említett alkalmazással.

A FujiFilm X100T érzékenységét akár ISO 51 200-ig emelhetjük - a 16 MP-es X-Trans CMOS II szenzor alacsony zajjal és élethű színekkel operál. Maradt a jól bevált 23 mm-es Fujinon optika, amely F2-ről indul. Rajzát az X100S-ből megismert LMO (Lens Modulation Optimizer) technológia optimalizálja. A készülék egyébként maximum 6 kép/mp sebességgel képes sorozatfelvételeket lőni (25 JPEG erejéig), ami ebben a kategóriában jó értéknek számít. Az ezüst mellett feketében is kapható lesz a Fuji X100T.

Fuji X-T1GS

Nem, a Fuji X-T1GS nem ugyanaz, mint a „sima” X-T1 - csupán a külső és az alapfunkciók egyeznek meg a két gép között. Az X-T1 Graphite Silver Edition az X-T1 továbbfejlesztett változata; olyan extra funkciókkal büszkélkedhet, mint az 1/32 000 mp-es elektronikus zár, a Classic Chrome filmszimulációs mód, vagy a Natural Live View (ez utóbbi funkció a keresőben látott élőképről levesz minden szűrőhatást és semlegesíti a képi paramétereket, mint például a színtelítettséget, a kontrasztot stb, hogy a valós képhez a lehető legközelebb állót mutassa).

Az X-T1GS egy „hamarosan” megjelenő firmware frissítéssel további előnyökre tesz majd szert, ezek közt található majd a teljesen manuális videofelvétel, a záridő kiterjesztése 1/4-ről 4 mp-re Program Shift módban, a fénymérés az aktuálisan kiválasztott AF mezőhöz való csatolása, fázisérzékelős AF „Instant AF” módként, és hasonlók. Érdemes még elmondani az X-T1GS-ről, hogy a fényezése három rétegből áll: az első réteg a magnéziumötvözetből készült váz oxidációt gátló kezelése után kerül fel matt fekete formában (alapozás). Erre jön a második réteg, amit a váz gyors forgatása során, számítógép vezérelt „vékonyfilmes, több rétegű bevonatozásos” eljárással visznek fel. A harmadik , végső réteg egy színtelen lakkból áll, amihez némi feketét kevernek. Ettől mélysége lesz a fényezésnek, és a fény beesési szögétől függően más-más tónusokat mutat meg.

Objektívek

A fényképezőgép mellett a gyártó két új objektívet is bejelentett: az egyik egy fényerős, profi zoom, a FUJINON XF 50-140 mm F2.8 R LM OIS WR, amely ekvivalens 76-213 mm-es gyújtótávolsági tartománnyal rendelkezik. A 23 lencsetagot, melyek közül 5 ED és 1 Super ED (hasonló karakterisztikájú, mint a fluorit üvegtagok) elem, 16 csoportba rendezték. A lencsetagok felületeit a Fuji saját Nano-GI bevonatával kezelte, ami tovább növeli a képminőséget.

Érdekesség, hogy zoomolás közben az időjárásálló tubus hossza konstans marad. Az objektívvel akár kemény mínuszokban is fotózhatunk, nem kell félteni a zord téli napokon sem. Természetesen van beépített képstabilizátor is, ami a nagy kezdő fényértékkel párosítva csekély fény mellett is jól kihasználhatóvá teszi a lencserendszert. Az írisz hét lekerekített formájú lamellából áll - a gyártó körkörös alakú háttérelmosást ígér. A fókuszmotor gyors és halk - a legkisebb fókusztáv 1 méter lehet.

A FUJINON XF 50-140 mm F2.8 R LM OIS WR fontosabb paraméterei:

  • Optikai felépítés: 23 lencsetag 16 csoportba rendezve (5 ED és 1 SED tag)
  • Gyújtótávolsági tartomány: 50-140 mm (ekv. 76-213 mm)
  • Látószög: 31,7°-11,6° (átlós)
  • Rekesztartomány: F2.8-22
  • Írisz: 7 lekerekített lamella
  • Legkisebb tárgytáv: 1 m
  • Legnagyobb nagyítás: 0,12x
  • Mérete: 82,9 x 175,9 mm
  • Tömege: 995 gramm
  • Szűrőmenet átmérője: 72 mm

A másik újdonság a FUJINON XF 56 mm F1.2 R APD portréágyú, ami a „sima” 56 milliméteresnél még szebb bokeht (háttérelmosást) ígér. Az ekvivalens 85 mm-es gyújtótávolsággal rendelkező lencserendszer egy speciális, úgynevezett apodizációs szűrőt kapott, ami a diffraktív lépcsők fokozatos csökkentéséért felel. Ennek köszönhetően még a legtágabb, F1.2-es rekeszértéket használva is borotvaéles részleteket kapunk és a bokeh körvonalai is simák lesznek. A 11 lencsetagot 8 csoportba rendezték; egy aszférikus és két különösen alacsony szórású lencsetag is szerepel a csoportban. A Fuji HT-EBC bevonatával tovább csökken a belső becsillanások és a szellemképek mértéke.

A FUJINON XF 56 mm F1.2 R APD fontosabb paraméterei:

  • Optikai felépítés: 11 lencsetag 8 csoportba rendezve (1 aszférikus és 2 ED tag)
  • Gyújtótávolság: 56 mm (ekv. 85 mm)
  • Látószög: 28,5° (átlós)
  • Rekesztartomány: F1.2-16
  • Írisz: 7 lekerekített lamella
  • Legkisebb tárgytáv: 0,7 m
  • Legnagyobb nagyítás: 0,09x
  • Mérete: 73,2 x 69,7 mm
  • Tömege: 405 gramm
  • Szűrőmenet átmérője: 62 mm

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés