Hirdetés

Így „’shoppoltak” ükapáink

Manapság már szinte ipari szabvány, sőt „AZ” etalon az Adobe népszerű képmanipuláló szoftvere, a Photoshop és közismert terminussá vált a „fotosoppolt” kifejezés. Azonban bármennyire is furcsának tűnik, 1990 előtt – amikor a szoftvergyár bemutatta a Photoshop első változatát – is létezett képszerkesztés és fotómanipuláció. Erre bizonyíték alábbi pár példa, melyek a New York-i Metropolitan Museum of Art (New York-i Szépművészeti Múzeum) „Faking It: Manipulated Photography Before Photoshop” (Hamisítás: Manipulált Fényképek a Photoshop Előtti Korszakból) című tárlatából származnak.

A kiállítás 200 olyan fényképet mutat be, melyek az 1840-es és az 1990-es évek közötti időszakból származnak. Segítségükkel betekintést nyerhetünk abba, hogyan használták és manipulálták munkáikat az akkori fotósok a humor és a megtévesztés célja érdekében. Az alkalmazott technikák közt szerepelnek a többszörös expozíció (egy képkocára több fénykép kerül), a fotómontázs, a ráfestés, és hasonlók.

A kiállítás képtára hét szekcióra lesz osztva, melyek címe „Picture Perfect” (Tökéletes Kép), „Artifice in the Name of Art” (Leleményesség a Művészet Nevében), „Politics and Persuasion” (Politika és Meggyőződés), „Novelties and Amusements” (Újdonságok és Szórakozás), „Pictures in Print” (Képnyomatok), „Mind’s Eye” (Képzelet) és „Protoshop”. A tárlat 2012. október 11-től 2013. január 27-ig lesz megtekinthető a fentebb megnevezett múzeumban. Aki arra jár, ne hagyja ki!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés