IFA 2013 blog: még mindig tartja magát a retró

Hirdetés

Olyan dzsókerkártya a retró kialakítás a szórakoztatóelektronikai, IT termékek dizájnerei számára, mint a meseíróknak a gonosz boszorkány: ha semmi sem jut eszedbe, akkor is elő lehet venni. Ugyanis mindig, minden esetben képes felkelteni a figyelmet, viszont az is igaz, hogy igazán nagyot ütni már nem lehet vele.


[+]

A Philips is ide nyúlt vissza, legalábbis Berlinben kiállítottak néhány retrósított modellt is. Ilyen például a 180 euróba kerülő Original Radio és az annál 50 euróval olcsóbb Original Radio Mini fantázianevű termékük, amelyekbe egy-egy FM és DAB+ tuner került, azaz biztosítják a digitálisan sugárzott adások vételét is. A kezelésüket a viszonylag nagyméretű, háttérvilágítással rendelkező LCD kijelző segíti elő. Egyszerűen csatlakoztatható hozzájuk bármilyen hordozható médialejátszó, sőt a Bluetooth támogatásnak köszönhetően vezeték nélküli úton is eljuttathatóak rájuk a különféle tartalmak.


[+]


[+]

A Wörlein ismert arról, hogy óriási hangsúlyt fektet a dizájnra, gyakorlatilag nagyobbat, mint magára az elektronikára, vagy a termékei minőségére. A cég már piacra dobott korábban többek között Disney (rajz)filmhősök bőrébe épített kis teljesítményű audioeszközöket és az IFA-n azt is bebizonyították, hogy a retró sem áll tőlük távol. Rendben, a termékeik nem az innováció csúcsát képviselik, de lássuk be, sokaknak erre egyáltalán nincs is szüksége. A két kisebb modell támogatja az MP3 kódolású zeneanyagok lejátszását a rádiózás mellett, de ezen kívül semmi egyéb kunsztot nem tudnak, hiszen a dokkoló és a Bluetooth támogatás is hiányzik.

Seiki FR01
Seiki FR01 [+]

Régebben a Hannspree próbálkozott retró külsejű tévékkel leigázni a piacot, idén pedig ezt a szerepet a Seiki vette át tőlük. Az FR01 család 22, illetve 25 hüvelykes változata egyaránt LED háttérvilágítású LCD technológiára épül. A Full HD felbontást kínáló modellekből nem hiányzik a HDMI csatoló, a beépített médialejátszó és az integrált húszwattos, mélynyomót is tartalmazó audiorendszer sem. A vállalat helyszínen tartózkodó munkatársából képtelenség volt kiszedni, hogy mennyi pénzt kérnek el értük (úgy tűnt, még a kérdést sem érti), de egyes weboldalak szerint 240 és 300 dollárt kell értük letenni az asztalra.

Előzmények

Hirdetés