Mindenhova HBM-et akar a Hynix

A Hynix igen érdekes útitervet leplezett le a HBM memóriaszabvánnyal kapcsolatban, amely lényegében arról szó, hogy a HBM jó lesz mindenhova, és ezt érdemes is komolyan venni, mert az már látszik, hogy hagyományos memóriakonfigurációval nem lehet előrelépést elérni.

A Hynix alapvetően négy szegmensre osztja a teljes megcélzott piacot. A hálózati és grafikus processzorok esetén a HBM már realitás, tehát ez a terület biztosan be lesz kebelezve. A HPC szerverek, az asztali kliensek és notebookok, illetve a hordozható eszközök szegmense viszont még csak a célkeresztben van. A HPC szerverek esetében túl nagy kérdés nincs a HBM szabvánnyal kapcsolatban, mivel nagy szükség van az energiahatékonyan biztosított sávszélességre, a komolyabb kapacitást pedig biztosíthatja külső memóriamodul is, így abszolút megépíthetők az efféle hibrid rendszerek. Erre már konkrét terveik vannak a cégeknek, így csak idő kérdése, hogy a HBM a HPC-piacot is bevegye.


[+]

Az asztali kliensek és notebookok területére a Hynix hasonló modellt jelez előre, mint a HPC szervereknél, vagyis a HBM memória egyfajta gyorsítótár lesz, és a kapacitás a külső memóriamodulokból fog jönni. Ez elképzelhető koncepció, hiszen ezen a területen is a HBM az egyetlen reális alternatíva, amely például ki tudná szolgálni az egyre csak gyorsuló, de a memória-sávszélesség miatt a gyakorlatban visszafogott IGP-ket. Végül ott a hordozható eszközök szegmense, ahol a HBM elsődleges előnye a platformdizájn csökkentése lenne, de azt hozzá kell tenni, hogy erre a területre a Wide I/O 2 szabvány jobban illik, bár az kétségtelen, hogy a HBM lényegesen nagyobb sávszélességet biztosít.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hynix

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés