Hirdetés

Saját lábra állva törne be a PC-piacra a Huawei

A Kunpeng Desktop Boardnak a Kunpeng 920-as processzor, illetve a Harmony OS 2.0 lenne az alapja.

A Huawei az Egyesült Államok szankciói után erőteljesen lépked abba az irányba, hogy saját lábra tudjanak állni. Ez nyilván kockázatosnak tekinthető, de sok választást nem hagytak a cég számára, így megpróbálnak annyira függetlenek lenni, amennyire az csak lehetséges.

A Huawei Central információi szerint készül is a Kunpeng Desktop Board, ami egy PC-piacra szánt platform lenne. Az alapját a Kunpeng 920-as processzor adná, négy vagy nyolc darab, 2,6 GHz-en ketyegő ARMv8.2-es maggal. Maga a Kunpeng 920 nem tekinthető újdonságnak, régebben bejelentették már, és viszonylag tág határok között skálázódik, hiszen a 7 nm-es node-on készülő fejlesztés legjobb modelljei 64 magot is kínálnak, nyolccsatornás DDR4-es memóriavezérlő, illetve PCI Express 4.0 és CCIX interfész támogatása mellett. Ezek nyilván a szerverpiacot célozzák, de tervezhetők kisebb lapkák, amelyek visszafogottabb paraméterek mellett bevethetők például az asztali szegmensben is.


[+]

A szóban forgó alaplapon négy darab DIMM csatoló lesz, amelyek 64 GB-nyi DDR4-es memóriát kezelnek, hat darab 6 Gbps-os SATA interfész várja az adattárolókat, két M.2-es csatolóval kiegészítve, míg a bővítőkártyák egy x16-os, egy x4-es és egy x1-es PCI Express 3.0-s slotba helyezhetők. Elvileg maga a processzor támogatja a PCI Express 4.0-t, de azt tudni kell, hogy a nagyobb sávszélesség biztosítása a nyomtatott áramköri lap szintjén drágább, tehát elképzelhető olyan üzleti döntés, amely miatt erről a képességről inkább lemondanak azért, hogy kedvezőbb lehessen a teljes rendszer előállítási költsége és ezzel együtt az ára. Természetesen a szokásos portok nem hiányoznak, így lesz gigabites Ethernet, illetve pár USB 2.0-s és 3.0-s aljzat.

A platformhoz elvileg érkezik a HarmonyOS 2.0 is, amely a korábban leleplezett operációs rendszer továbbfejlesztése, vélhetően olyan irányba, hogy az asztali piacon is megállja a helyét.

A Huawei a fejlesztéssel a kínai piacot célozhatja majd, és ott talán még esélyük is van a sikerre, de azért elég sok még a kérdés, amit majd csak egy későbbi hivatalos bejelentés tisztázhat.

Előzmények

Hirdetés