Híd nélkül, összekötve

A 2004. év egyik legérdekesebb technológia vívmányának alighanem az NVIDIA által kifejlesztett, két videokártya összekötését lehetővé tevő SLI technológiát tekinthetjük. Az új eljárás azonban még gyerekcipőben jár, mint arról korábban beszámoltunk az alaplapi támogatás hagy némi kívánnivalót maga után, illetve a csúcskategóriás vezérlők PCI Express változata is hiánycikk. A cég legnagyobb konkurense mindezek mellett gőzerővel fejleszti saját megoldását, mely nagy valószínűséggel az ATI Multi Rendering (AMR) nevet fogja viselni.




A nélkülözhető megoldás

A második negyedévben debütáló eljárás a brit The Inquirer értesülései szerint a két videokártya összekötését tekintve alapjaiban eltér majd az NVIDIA megoldásától. Mint ismeretes az SLI üzemmód aktiválásához elengedhetetlenül szükséges, hogy a két vezérlőt összekössük egy apró nyomtatott áramköri lappal, melyen keresztül akár 10 GB/másodperces sebességgel tud kommunikálni egymással a két egység.

A hírek szerint az ATI Multi Rendering eljárásánál nem lesz szükség efféle külső összeköttetésre, ugyanis a kanadai cég a lapkakészletbe, illetve alaplapra integrálja az összekötő hidat. Ezzel mindazonáltal bizonyossá válik, hogy a két eljárás semmilyen szinten nem lesz kompatibilis egymással, így aki az SLI technológia mellett tör pálcát, az valamelyik új, SLI-kompatibilis nForce lapkakészletre épülő alaplapot kell megvásárolja, az ATI megoldásait előnyben részesítők pedig csak az AMR rendszerrel kompatibilis Radeon Xpress alaplapokra építhetnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés