A Harris katonai tablet bármilyen terepen és feladatkörben megállja a helyét

Hirdetés

Sokan úgy tekintenek a manapság oly divatos tabletekre, mint valami bugyuta játékszerekre, ezzel ellentétben a Harris úgy gondolja, hogy egy megfelelően felkészített modell akár a csatatéren is jó szolgálatot tehetne, mert mint tudjuk, a modern hadászatban az információ a legnagyobb fegyvertény.

A Harris RF-3590 tabletről már első ránézésre lerí, hogy nem öltönyös úriembereknek vagy fiatal suhancoknak készült, a széles és vaskos káva nem az esztétikát, hanem egyszerűen a túlélést biztosítja. A 7 hüvelykes kijelző felbontása 1024x600 pixel, multitouch érzékeny és nem utolsósorban szikrázó napsütésben is jól olvasható. A belsejében lapuló hardver is abszolút élvonalbeli: a dupla magos, 1,5 GHz-en ketyegő SoC és a 2 GB LPDDR2 memória páros komoly számítási kapacitással rendelkezik, így külső szerverek segítsége nélkül akár terepen is befogható alapvető kép- és egyéb jelfeldolgozási feladatra. Az adatok tárolásáról alapesetben egy 64 GB-os SSD meghajtó gondoskodik, mely igény esetén maximum 128 GB-osra cserélhető.


[+]

Csatlakoztathatóság tekintetében teljes körű a kínálat: az eszközön körben Ethernet, HDMI, USB és SD kártyafoglalat is található. Természetesen ebben a feladatkörben a kommunikáción van a legnagyobb hangsúly, ezért IEEE 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS, dupla SIM kártya foglalat, LTE modem és GPS modul is része a repertoárnak. Sőt, az RF-3590 a Harris Falcon Networking System szélessávú kommunikációs rendszeren keresztül a megfelelő eszközzel összekapcsolva (Falcon III AN/PRC-117G, Falcon III AN/PRC-152A) a csatatér többi szereplőivel közvetlen kapcsolatot létesíthet. Egy hátlapi 8 MP-es és egy előlapi 2 MP kamera, valamint a mindenféle szenzorok (nyomás, hőmérséklet, gyorsulás, fényerősség stb) sem maradhattak ki a felhozatalból.


[+]

Ennyi miden táplálásához persze az átlagosnál jóval komolyabb akkumulátor szükséges, amit jelen esetben egy 20 wattórás lítiumion telep lát el. A töltés USB porton keresztül is történhet, de harc közben ez nem feltétlenül adott, így jobb híján ez bármilyen 8-36 voltos áramforrásról is megoldható.

Alapból egy Android 3.2-es (Honeycomb) operációs rendszerrel érkezik, de a speciális igényekhez igazodó szoftverek legyártása már a megrendelő feladata. Lévén erősen katonai berendezés, vételára ismeretlen.

Azóta történt

Hirdetés