Háromdimenziós alakzatok a levegőben

A japán National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST), a Keio University és a Burton Inc. kutatói néhány hete a háromdimenziós képalkotás egy szokatlan, új módszeréről számoltak be. Készülékükkel a levegőben lebegő, apró képpontokat, illetve belőlük összeálló alakzatokat lehet létrehozni. A megoldás azon az ismert jelenségen alapul, hogy a fókuszált lézersugár fókuszpontjában gázok fénykibocsátással járó plazma állapotba hozhatók.

Hirdetés

A japán tudósok eljárása a korábbi próbálkozásokhoz képest nagyobb, fényesebb és kontrasztosabb alakzatok létrehozását teszi lehetővé, melyekhez semmi különleges anyagra nincs szükség, csupán levegőre. A megjelenítés valóban háromdimenziós, vagyis nem kell kicselezni az emberi szemet, a készülék akár körbe is járható.

A kutatók infravörös impulzuslézert alkalmaztak; a képalkotó eszköz és a legtávolabbi fókuszpont távolságát sikerült több méterre növelniük, a másodpercenként kirajzolható pontok száma jelenleg 100. Az impulzusok szinkronizálásával és a szoftveres vezérléssel lényegében bármilyen két- vagy háromdimenziós objektum kirajzolható, bár Leia hercegnő alakja egyelőre talán kissé bonyolult lenne. A feltalálók kereskedelmi felhasználással kapcsolatos terveikről egyelőre nem nyilatkoztak.

Előzmények

Hirdetés