Hirdetés

Három új vízhűtő a Thermaltake-től

A Thermaltake több újdonsággal gazdagította vízhűtési megoldásainak választékát. Az Aquarius és a Rocket után két újabb szett érkezett külső hőcserélővel. A Tribe (CL-W0020) masszív, 4,4 kilogrammot nyomó dobozában a 12 voltos szivattyún és a légtelenítő tartályon kívül egy viszonylag szerény alumínium radiátor kapott helyet, amely méretében a 12 cm-es ventilátorhoz igazodik. A rotor fordulatszáma 1300 és 2800 rpm között változtatható, így 16 és 30 dB(A) közötti zajszint mellett teszi a dolgát; nem marad el a kék LED-világítás sem.

Hirdetés

Ha a hűtőteljesítmény nem lenne elegendő, igen látványos, ám a legtöbb felhasználó számára aligha megfizethető megoldás kínálkozik: a Tribe 32 x 22,5 x 16,5 cm-es dobozai ugyanis egymásra tornyozhatók, és akár sorba kötve, akár külön vízköröket alkotva használhatók a rendszerkomponensek hűtésére. A hűtőrendszer gyárilag egy réz-akril CPU-blokkot tartalmaz, amely korlátozás nélkül alkalmazható Socket A/754/939/940, illetve Socket 478/775 foglalatokba illeszkedő AMD és Intel processzorokhoz, és LED-jének köszönhetően ugyancsak kéken világítja be környezetét.


Tribe

Jóval nagyobb hőleadó felülettel rendelkezik az első pillantásra hangsugárzókra hasonlító, s így akár a nappaliban is bátran felállítható Symphony (CL-W0040) hűtőtorony. A 110 cm magas, 14 kilós alumínium toronyban egy réz csövekből és alumínium bordákból álló, 12 x 3,3 x 72 cm-es radiátor található, amelyre összesen öt darab 12 cm-es ventilátort rögzítettek. Ezek az alacsony, percenként 1400-as fordulatszám miatt várhatóan nem okoznak zavaró zajt; a gyártó 16 dB-ben adja meg hangosságukat.

A hőcserélőt a számítógéppel összekötő, megerősített csöveken a két beépített 12 voltos szivattyú óránként 90 liternyi hűtőfolyadékot pumpál át. A CPU-blokk ez esetben is illik valamennyi jelenleg kapható AMD és Intel processzorhoz, ám ezúttal teljesen rézből készült.


Symphony

A Thermaltake ugyancsak nemrégiben mutatta be Volcano 4005 Heat Exchanger (CL-W0037) nevű processzorhűtőjét. A megoldás érdekessége, hogy egybeépítették a CPU-blokkot a a hőcserélővel, amelyre a klasszikus hűtőkhöz hasonlóan egy 8 vagy 9,2 cm átmérőjű ventilátort kell szerelni.

A koncepció kissé emlékeztet a heat-pipe-os hűtőkre, bár itt természetesen nem fázisváltáson áteső, hanem egy külső pumpa által áramoltatott folyadék biztosítja a hőszállítást. A Volcano 4005 hátránya, hogy drágább és nehezebb (874 gramm), előnye, hogy a rendszerbe más alkatrészek, illetve külső radiátor is bekapcsolható. A 94 x 92 x 154 mm-es hőcserélő bordái alumíniumból készültek, míg a folyadék két különálló réz csőkígyóban kering. A mellékelt rögzítőkkel a hűtő K7/K8-as AMD és Socket 478/775-ös Intel processzorokhoz is használható. Árakról egyelőre nem kaptunk hírt.


Volcano 4005

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés