Hama blog: szélvészgyors kártyaolvasó

Minden bizonnyal sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy megjöttek a nyaralásról, és hosszú percekig vagy akár órákig is másolgatták a vidám napokat megörökítő fotókat és videókat. Ugyanis az egyszerű fényképezőgépek és külön kártyaolvasók többsége különösen lassú adatátvitelt biztosít, gyakran még a nem éppen fürge memóriakártyákat is visszafogják. A Hama kínálatában viszont találtunk egy USB 3.0-s modellt, ami gyors, és ráadásul nem is olyan drága.


[+]

Ahogy illik, a legelterjedtebb SD formátum mellett minden egyéb típusú kártyát kezel, CF-et, a Sony különböző Memory Stickjeit és még az xD-t is. Külön érdekessége, hogy került rá microSD nyílás, tehát a telefonokban használt apróságokat átalakító nélkül fogadja. Számítógéphez egy vaskos, de csak 50 centiméteres kábellel köthetjük, ami notebook esetében bőven elég lesz, de földön álló asztali számítógép hátuljától nehéz lesz felvezetni az asztalra. Még szerencse, hogy ma már viszonylag olcsón kapni hosszabb USB 3.0 kábeleket, akár a Hamától.


[+]

Mégis, milyen gyors a Hama USB 3.0-s kártyaolvasója? Ennek megállapításához két felsőkategóriás SanDisk memóriakártyát hívtunk segítségül. Az Extreme SD kártya hivatalosan akár 30 MB/s-os írási és olvasási tempóra is képes, az Extreme Pro CF kártya pedig még gyorsabb, akár 90 MB/s-os sebességet ígér. Egy kis Atto Disk Benchmark tesztelés megmutatta, hogy a Hama USB 3.0-s kártyaolvasójával ezeket a számokat gyakorlatban is hozni lehet. Az SD kártya olvasásban 44 MB/s-ig, írásban 36 MB/s-ig ment fel, a CF pedig még jobb volt, olvasásban átlépte a 90 MB/s-os szintet, közel 70 MB/s-os írási tempója szintén tisztességes.

Sandisk Extreme SD és Extreme PRO CF kártya mérése Sandisk Extreme SD és Extreme PRO CF kártya mérése
SanDisk Extreme SD és Extreme PRO CF kártya mérése [+]

A Hama USB 3.0 olvasója nagyjából olyan gyors, mint a SanDisk ImageMate USB 3.0 terméke, de lényegesen olcsóbb nála. Míg a SanDiskért nagyjából 13 000 forintot kérnek, a Hamához 6000 forint környékén hozzájuthatunk, így kiérdemel tőlünk egy ajánlott díjat.


Hama USB 3.0 kártyaolvasó

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hama

Azóta történt

Előzmények