Hama blog: Celestron távcsövek

Egyébként sem szerény termékpalettája szélesítése érdekében a Hama több ismert márkát is forgalmaz, és ezek sikerre juttatásához saját, jól kidolgozott infrastruktúráját használja. Ezek közül ma a Celestront mutatjuk be, melynek profilja legfeljebb érintőlegesen kapcsolódik a számítástechnikához. A vállalatot az akkor már sikeres Valor Electronics tulajdonosa, Tom Johnson alapította a hatvanas években. Először csak hobbiból foglalkozott csillagászati távcsöve építésével, majd kedvtelése hivatásává vált, amit magas szintre fejlesztett. Kidolgozott egy eljárást, amivel a korábbinál lényegesen egyszerűbben, olcsóbban, ráadásul jobb minőségben lehetett elkészíteni a Schmidt-Cassegrain rendszerű teleszkópok egy bonyolult elemét, a Schmidt korrektort. Erre az új megoldásra alapozott a Celestron C8 modell, mely azóta is nagyon kedvelt az amatőr csillagászok körében.

A 80-as években Tom Johnson új hobbit talált magának, a repülést, ezért a céget eladta, mely egyébként töretlenül haladt előre a siker útján. A termékpaletta azóta is fokozatosan bővül asztrofotós optikákkal, klasszikus távcsövekkel, sőt mikroszkópokkal, és természetesen a kiegészítők arzenálja is nagyra nőtt. A Hama kínálatában az egyszerűbb, úgynevezett lencsés csillagászati távcsövek, vagyis refraktorok (fénytörésen alapul a képalkotás), illetve a legegyszerűbb, Newton-rendszerű tükrös távcsövek, avagy reflektorok (fényvisszaverődésen alapul a képalkotás) találhatóak meg, melyek ára a pár tízezer forinttól pár százezer forintig terjed.

Balra refraktor, jobbra Newton-rendszerű reflektor
Balra refraktor, jobbra Newton-rendszerű reflektor

E termékek legfontosabb paramétere a lencse átmérője, ami 60 millimétertől indul, de ennek akár négyszerese vagy akár többszöröse is lehet; mindemellett különböznek gyújtótávolságban, nagyításban, az állvány típusában, sőt a komolyabb modellek motoros szabályozást kaptak és több ezer égitestet önműködően megtalálnak a betáplált adatbázis alapján. Ezért a megfelelő darab kiválasztásához célszerű szakemberhez fordulni, például a Beo-Pa Kft.-hez, melynek a XII. kerületben bemutatóterme is van.

A csillagászati teleszkópok mellett klasszikus távcsöveket és spektíveket (egycsöves távcső, jellemzően földfelszíni megfigyelésre) is találunk, de nem szabad megfeledkezni a kiegészítőkről sem, amelyekkel például kompakt fényképezőgép, de akár komolyabb dSLR masina is rögzíthető a távcsövekhez és teleszkópokhoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hama

Előzmények