Halálba hajszolják memóriamoduljaikat a tuningcégek?

Szokatlan felhívást tett közzé a minap az NVIDIA és egyik jelentős alaplappiaci partnere, az EVGA. A két cég közös állásfoglalásában deklarálja, hogy az nForce 680i SLI lapkakészletet tartalmazó (EVGA) alaplapok használata során bekövetkező memóriaproblémákért nem a csúcskategóriás chipset, illetve a köré épülő elektronika, hanem a tűréshatárukig hajszolt memóriamodulok a felelősek.

Halálos dózis

Az NVIDIA Intel processzorokhoz kínált high-end alaplapi vezérlőjének memóriakontrollere képes akár 1200 MHz-en is meghajtani a DDR2 memóriamodulokat – ilyen magas órajelekkel azonban egyelőre csak néhány tuningra szakosodott gyártó kínál termékeket. Ezek a gyárilag túlhajtott modulok gyakran jóval alacsonyabb órajelekre hitelesített chipeket tartalmaznak, melyeket a működési feszültség drasztikus emelésével ösztökélnek nagyobb tempóra. A szélsőségesen magas feszültséget (dacára az ilyen modulokon gyakran megtalálható robusztus hűtésnek) azonban az IC-k hosszabb távon nem tolerálják.


OCZ Reaper PC2-9200: eljön a kaszás?

Az NVIDIA mostani nyilatkozatával mindazonáltal részben önmagának mond ellent, az új, nagy teljesítményű chipset piacra dobásával ugyanis pont a kaliforniai cég hívta életre a végletekig hajszolt DDR2 memóriamodulokat. A vállalat egyik kegyeltjének tekintett Corsair például nem sokkal az új chipset leleplezése után hozakodott elő TWIN2X2048-10000C5DF Dominator típusú memóriáival (ezek egyébként megkapták az NVIDIA „SLI minősítését” is), melyek 1250 MHz-es működést ígérnek 2,4 voltos feszültségérték mellett. Ennél még több feszültséget – 2,45 voltot – igényel a GeIL tavaly decemberben debütált csúcsteljesítményű modulja, mely a szélsőségesen magas üzemfeszültséggel „mindössze” 1160 MHz-es működésre lett hitelesítve.

Az NVIDIA aggályai ellenére a modulgyártók a jelek szerint bíznak az általuk használt IC-k stabilitásában, az ismert nevek ugyanis szinte kivétel nélkül élettartam-garanciát vállalnak termékeikre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés