Gyorsul a kétmagos extrém Pentium

Hirdetés

Április elején újabb modellel bővül az Intel jelenleg kapható legnagyobb teljesítményű, asztali számítógépekhez szánt processzorcsaládja, a Pentium Extreme Edition. Vélhetőleg az újonnan érkező CPU lesz az utolsó NetBurst architektúrára alapozó „extrém” modell, az év második felében debütáló Conroe magos processzorok ugyanis már eltérő felépítésűek lesznek – igaz a hírek szerint ezeknek is lesz Extreme Edition változata.

A Pentium Extreme Edition 965 közvetlen elődjéhez, a Pentium Extreme Edition 955-höz hasonlóan 65 nm-es gyártási eljárással készül, két processzormagot tartalmaz, 2x2 MB másodszintű gyorsítótárral rendelkezik és 1066 MHz-es rendszersínt kíván. Az új CPU órajele 3,46 GHz-ről 3,73 GHz-re nőtt, ezen túl azonban nem változtak a specifikációk, így többek között továbbra is adott a Hyper-threading, a virtualizációs technológia, a 64 bites utasításkiterjesztés és az EDB (Execute Disable Bit) támogatása.

A heteken belül érkező csúcsteljesítményű processzor a hagyományokhoz hűen 999 dolláros árcédulát kap majd, ám ennyiért csak az Intel közvetlen partnerei juthatnak hozzá a Pentium Extreme Edition 965-höz, feltéve ha legalább 1000 darabot rendelnek a CPU-ból.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés