Gyorsan normalizálódhatnak a VGA-k árai

A gyártók egy titkolt, bányászat elleni timebomb mechanizmust építettek az egyes VGA-k BIOS-ába.

Különleges hír kapott szárnyra a mai napon, amely főleg a VGA árazását érintheti. Eddig csak az NVIDIA beszélt a bányászat szoftveres korlátozásáról, de a publikus megoldásuk már elesett a harcmezőn. A probléma tehát nem szűnt meg, így élesedik egy titkolt protokoll, amin az AMD és az NVIDIA közösen dolgozott az elmúlt hónapokban.

Hirdetés

Több gyártó is megerősítette számunkra, hogy az érintett cégek egy olyan BIOS-t is kínálnak egy ideje, amelyben be van építve egy timebomb mechanizmus, és ez egy bizonyos időtartam után a töredékére csökkenti a VGA-k bányászat melletti teljesítményét. Úgy tudjuk, hogy a szóban forgó BIOS-ok két mikrokódot is tartalmaznak, és ha a timebomb mechanizmus aktív, akkor az NVIDIA GPU-kra egy lop3 utasítás nélküli mikrokód töltődik be, az AMD oldalán pedig a bfi és az alignbit utasításoknak reszelnek. Ezek nélkül a kriptovaluták bányászatára használható programok alatti teljesítmény a mostani töredékére esik, vagyis jelentősen romlik a hardverek hatékonysága.

A fentiekkel az NVIDIA és az AMD lényegében eladta a hardvereket a bányászatra is, de egy idő után ezek nem fognak jól működni, így csak játékra lehet majd használni őket. Ezzel jó esély van az árak normalizálódására, hiszen az aktuálisan legnagyobb vásárlóbázis számára a timebomb mechanizmust rejtő VGA-k értéktelenek lesznek.

A bányászoknak remény lehet, hogy nem minden VGA érintett, és ez valamiért igaz az újakra is. A timebomb mechanizmust nélkülöző VGA-k ára valószínűleg magas marad, hiszen ezek használhatók továbbra is a kriptovaluták bányászatára. Egy iráni bányászfarm adatai alapján az is megállapítható, hogy melyik VGA-k maradnak továbbra is jók erre a célterületre. Jelenleg ezt tesztelik bőszen az érintettek, és szükséges hozzá egy kijelző is. Ezt az adott VGA egyik kimenetére kell kötni, majd ezután fontos a fehér háttér beállítása az operációs rendszeren belül. Innentől csak meg kell várni, amíg a megjelenítő alvó állapotba kerül, és utána folyamatosan nézni kell, hogy az elkövetkező egy órában felvillan-e a fehér háttérkép. Ha ez megtörténik, akkor a VGA BIOS-ában van beépített timebomb mechanizmus a bányászat ellen.

Több VGA mellette a fenti procedúra sokáig tarthat, tehát a bányászoknak érdemes minél több embert bevonni az ellenőrzés folyamatába.

Kiegészítés: A hír valóságtartalmáról a megjelenés dátuma árulkodik.

Előzmények

Hirdetés