Hirdetés

Gyors mobil memória a Samsungtól

Hirdetés

A Samsung az idei ISSCC-t (International Solid-State Circuits Conference) kihasználva bemutatott egy úgynevezett wide I/O DRAM memórialapkát, mely a vállalat állítása szerint a tabletek és az okostelefonok problémáira jelent megoldást. A gyártók 1,6 illetve 3,2 GB/s-os adatátviteli sebességű, DDR szabványú memóriákat alkalmaznak a mobil termékekben, ám ez a SoC lapkák számottevően gyorsuló grafikus magjainak már kezd szűkös lenni.

Az új wide I/O DRAM adatátviteli tempója elérheti a 12,8 GB/s-os tempót is, azaz megoldja a szűkös sávszélesség problémáját. Ehhez a Samsung 512 lábat használ a be- és kimeneti adatok továbbítására. Összehasonlításképpen a mai mobil memóriák 32 lábat használnak erre a célra. Természetesen a rendkívül sok összeköttetés a gyártást is megdrágítja, hiszen a többi funkcióhoz szükséges csatlakozásokat hozzászámolva, az új memórialapkához hozzávetőleg 1200 láb szükséges. Ez jelentős többletköltségként fogható fel a gyártóknak, így biztosra lehet venni, hogy a dél-koreai óriáscég friss fejlesztését egyelőre csak a méregdrága csúcstermékek használják majd fel.

A lapka egyébként a vállalat 50 nm-es gyártástechnológiáján készül, és 1 gigabites kapacitást kínál. A Samsung az ütemtervben továbbviszi az elképzelést, így 2013-ra már 4 gigabites megoldást terveznek 20 nm-es csíkszélességgel, ami már értékelhető megoldás lehet a megfizethető mobil megoldásokba is.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés