Grafikus rendszerek külső csatolóval

Ezekben a napokban zajlik a professzionális számítógépes grafika és képfeldolgozás egyik legfontosabb szakmai rendezvénye, a SIGGRAPH 2006 konferencia és kiállítás. Ez alkalomból az NVIDIA is több újdonságot jelentett be, köztük a saját fejlesztésű NVIDIA Scene Graph Software Development Kit (NVSG SDK) legújabb, 3.2-es verzióját, valamint a Gelato renderelőszoftver 2.1-es változatát, melynek módosított Mango plug-inje immár a Maya 8-at is támogatja.

A vállalat a hardverek terén egy műfaji újítással is szolgál, Quadro Plex 1000 néven ugyanis különálló grafikai egységeket, úgynevezett Visual Computing System (VCS) rendszereket dob piacra szeptemberben. A Quadro FX videokártyákra alapozó VCS-eket kifejezetten számításigényes feladatok elvégzésére tervezték, és nem hiányoznak belőlük a profi vezérlők egyéb ismérvei sem, úgy mint a többcsatornás kimenet vagy a genlock/frame lock funkció.

A három változatban érkező Quadro Plex 1000 teljesítményét jól érzékelteti, hogy legerősebb kiépítésben akár másodpercenként 80 milliárd pixel, illetve 7 milliárd vertex feldolgozására képes, és a kezelt felbontás elérheti a 148 megapixelt a 16 szinkronizált digitális kimeneten vagy a nyolc HD SDI csatornán. Egy gazdaszámítógépre legfeljebb két Quadro Plex egység köthető, de a skálázhatóság érdekében fürtözött rendszerek is létrehozhatók több VCS-sel. Ilyenkor jöhet jól, hogy a Quadro Plex házat néhány takaróelemtől megfosztva párosával (egy 3U magas tömböt alkotva) szabványos 19 colos rackszekrénybe is be lehet építeni.

A Quadro Plex 1000 az NVIDIA által tanúsított, Intel- és AMD-alapú számítógépekkel lesz kapható, melyeken a vásárló döntése szerint Windows vagy Linux operációs rendszer is futhat. Az összekapcsolás PCI Express x16 interfészen keresztül történik, az NVIDIA speciális, legfeljebb 2 méter távolságot áthidaló kábelével.

 

Quadro Plex 1000
Típus Model I Model II Model III
Kép
Videokártyák 2 x Quadro FX 5500 2 x Quadro FX 4500 X2 2 x Quadro FX 5500 SDI
Grafikus processzorok száma 2 4 2
Frame buffer 2 GB (1 GB/GPU) 2 GB (512 MB/GPU) 2 GB (1 GB/GPU)
Opció Quadro G-Sync Quadro G-Sync Quadro SDI
Csatornák 4 dual-link DVI 8 dual-link DVI 4 dual-link DVI
vagy
2 dual-link DVI + 4 dual-link SDI
Genlock/frame lock van van van
Frame- szinkronizáció van van nincs
HD SDI nincs nincs van
FSAA (maximum, csatornánként) 32x SLI FSAA 64x SLI FSAA 32x SLI FSAA
USB port 2
Host interfész PCI Express x16 SFF (NVIDIA Quadro Plex Interconnect Cable)
Tápegység 520 watt (AC, 100-240 V)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés