7 és 10 nm-en saját technológiákat használna a GlobalFoundries

A GlobalFoundries nagyjából egy éve vette át az IBM félvezetőgyártó részlegét, amely egy meglehetősen furcsa üzlet volt, hiszen az IBM ezért cserébe még 1,5 milliárd dollárt is adott a bérgyártónak. Utóbbiból rövidtávon inkább vesztesége lesz a GlobalFoundries-nak, de a vállalat elsődlegesen a hosszabb távú célok miatt vette át az IBM-nek nem kívánatos részleget.

Ezzel kapcsolatban Sanjay Jha, a vállalat elnök-vezérigazgatója az EETimes számára adott interjúban elmondta, hogy az egész akvizíció célja az volt, hogy hasznosíthassák az IBM részlegének tapasztalatát a fejlesztések felgyorsítása érdekében. Ennek hála a GlobalFoundries a 10 nm-es technológiát már ténylegesen házon belül fejleszti, és így lesz ez a 7 nm-es node-ok esetében is.

Mint ismeretes a GlobalFoundries a 14 nm-es gyártástechnológiát a Samsungtól licenceli, míg a 22 nm-es FD-SOI node-okhoz az STMicroelectronics technológiája adja az alapot. Az arab tulajdonban lévő bérgyártó tehát most nagyrészt más modern technológiáját árulja a gyáraiban, ami nem baj, hiszen ez is egy üzleti lehetőség, de a jövőben sokkal célszerűbb lenne a saját technológiák használata.

Sanjay Jha azt is elmondta, hogy az EUV litográfia nem vethető be 2018-2019 előtt, ami tulajdonképpen egy általános iparági nézőpont is. Ebből a szempontból a GlobalFoundries tehát realista, így a 10 és a 7 nm-es node-ok nagyrészt EUV-től mentesek lesznek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés