Gigantikus CoWoS megoldást leplezett le a TSMC

A vállalat egy majdnem 2500 mm²-es interposerre két lapkát és nyolc memóriát helyezett.

A TSMC is elkezd blogolni a saját fejlesztéseiről, és első blogposztjukban a Moore-törvényről, illetve ennek életben maradásáról ír, holott más temeti az említett megfigyelést. Az igazság leginkább attól függ, hogy mit értünk a Moore-törvény alatt, hiszen ha pusztán a teljesítményt vesszük figyelembe, akkor valóban kérdéses lehet a jelenkori létezése. Ugyanakkor az eredeti megfogalmazás azt mondja ki, hogy a legalacsonyabb árú komponens összetettsége évenként nagyjából a kétszeresére nő, vagyis az integrált áramkörökben lévő tranzisztorok száma két évenként megduplázódhat. Így nézve ez még egy létező tényező, csak a beépített tranzisztorokból ma már nem minden területen lesz elég nagy a realizálható teljesítménynövekedés.

A párhuzamosításra viszont még mindig lehet építeni, és egyre több tranzisztorból, egyre több feldolgozó helyezhető az adott lapkába, így a TSMC szerint a tranzisztorsűrűségre való optimalizálás ma egy kritikus tényező, hiszen ezek válthatók teljesítményre. A vállalat ezért dolgozik az N5P jelölésű node-on, amely az eredeti 5 nm-es EUV-s N5 opció továbbfejlesztése, és állításuk alapján az iparág legjobb tranzisztorsűrűségét fogja biztosítani.


[+]

A tokozási technológiák azonban fontos szerepet játszhatnak a jövőben, hiszen a túl nagy lapkákat nem optimális gyártani, vagyis az rendben van, hogy a több tranzisztor több feldolgozót jelent, de ezt piactól függően reális anyagi keretek között kell biztosítani. A TSMC egy ideje már a CoWoS (Chip on Wafer on Substrate) nevű megoldást kínálja a partnereik részére, amelyre igen nagy teljesítményű dizájnokat lehet építeni, és le is lepleztek egy olyan fejlesztést, amely egy majdnem 2500 mm²-es interposert használ, erre pedig két darab 600 mm²-es lapka, valamint összesen nyolc darab 75 mm²-es HBM memória került. A méretéből fakadóan ezt biztos nem lehet olcsón gyártani, tehát leginkább egy HPC-piac célzó fejlesztésről lehet szó, viszont elég jól látszik, hogy igen extrém kiterjedés sem okoz gondot a TSMC gyártás- és tokozási technológiáival, elvégre konkrétan a világ legnagyobb interposeréről van szó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés