Hirdetés

Kis mennyiségben gyártják a felújított NVIDIA csúcskártyát

Az NVIDIA csendben újrastartoló csúcskártyáját már több gyártó is bejelentette, ám a zöldek csak kis mennyiségben gyártják a terméket. Ez természetesen számos fennakadást eredményezett, mivel a partnerek most próbálják kielégíteni az utóbbi hónapokban leadott rendeléseket. Az NVIDIA szerint még legalább egy, de inkább két hétre van szükség mire garantált lesz a megfelelő ellátás.

Eddig az EVGA, az Inno3D, a Point of View és a Gainward jelentette be az új GeForce GTX 295 kártyát, ám most a Leadtek és a Gigabyte is csatlakozik a „klubhoz”. Természetesen ezek a modellek is csak a matricában térnek el a többitől, azaz mindkét termék két darab GT200 kódnevű grafikus processzorra épül, melyek 480 stream processzort és 160 textúrázó csatornát tartalmaznak. A PCI Express x16 csatolóba illeszkedő nyomtatott áramköri lapon a chipeket kétszer 896 MB kapacitású fedélzeti memória szolgálja ki, melyek a GDDR3 szabványra épülnek.


Gigabyte GV-N295-18I-B

A DirectX 10 API-val kompatibilis lapkák mindkét gyártó termékén 576, 1242, valamint 2016 MHz-es mag-, shader- és effektív memória-órajelen üzemelnek, a kimenetek között pedig két DVI-I csatlakozó található. Az új Leadtek és az új Gigabyte kártya ára 500 dollár körül lesz.


Leadtek GeForce GTX 295 [+]

Bár a Zotac nem hallatott magáról a felújított GeForce GTX 295 kapcsán, a gyártó rendelkezik ilyen termékkel, sőt, már több mint egy hete árulják. A vállalatot megkerestük, hogy megkérdezzük, mi az oka a hivatalos bejelentés hiányának. A szóvivő szerint az új, egy nyomtatott áramköri lapra épülő kártya semmilyen változást nem mutat fel az elődhöz képest, azaz a vásárló szempontjából mindegy, melyik verzió kerül a birtokába, mert a két termék paraméterei és tulajdonságai teljesen megegyeznek. Ennek megfelelően a gyártó nem látta értelmét a hírverésnek.


Továbbra is a Veyronnal hódít a Leadtek

Fontos megjegyezni, hogy az olcsóbban gyártható csúcsmodellt is korlátozott példányszámban teszi elérhetővé az NVIDIA, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a TSMC augusztustól várhatóan képes lesz megfelelő mennyiségben gyártani a 40 nm-es lapkákat. Ennek köszönhetően a zöldek nemrég bejelentett mobil grafikus processzorai az asztali szegmensben is felveszik majd a harcot. A vállalat számára fontos a DirectX 10.1-gyel kompatibilis termékek mielőbbi piacra dobása, hiszen az év végéig megjelenő programok jó része – sebesség és képminőség szempontjából – komolyan profitál majd ebből az API-ból.

Előzmények

Hirdetés