Hirdetés

Furcsa hűtőt szerel az egyik GeForce RTX 3090-es VGA-jára a Gigabyte

A döntést valószínűleg sokan nem fogják érteni, de könnyen lehet, hogy jól sakkozik a gyártó.

A Gigabyte egy szokatlan VGA-val is készül a GeForce RTX 3090-es VGA közelgő startjára. A vállalat a kedvelt hűtési formák mellé kiad egy Turbo Edition névre keresztelt verziót is, ami úgynevezett blower stílusú hűtőt alkalmaz. Ez az új csúcs-GeForce extrém magas fogyasztását figyelembe véve furcsának tűnhet, de van koncepció abban, amit a cég csinál, csak nem a végfelhasználókat fogja ez meggyőzni.

Hirdetés

A blower stílusú hűtőknek van előnye és hátránya is. Előnyként az hozható fel, hogy a hőt a lehető leggyorsabb úton vezeti a gépházon kívülre, viszont a megfelelő hűtési teljesítményt viszonylag magas zajszint mellett tudja biztosítani. Emiatt sem kedveltek ezek a megoldások a végfelhasználóknál, de annál inkább keresik a blower modelleket az OEM-ek. Márpedig sok cég szeretne majd GeForce RTX 3090-es opciót biztosítani a már kiadott rendszereikhez, de sokszor ez lehetetlen lesz a méretek, illetve a hő elvezetése miatt. A legtöbb előre összeszerelt konfigurációt ugyanis nem úgy tervezték, hogy megfelelő házhűtést biztosítson egy 350 wattot fogyasztó VGA-hoz, ilyen esetben pedig a blower hűtés a leghatékonyabb megoldás. A Gigabyte tehát a fejlesztésével lényegében az OEM-eket célozhatja, a dobozos verzió pedig azért jöhet, mert lehetnek majd olyan darabok, amelyeket nem sikerül eladni a számítógépgyártóknak.

[+]

Az újdonság egyedi nyomtatott áramköri lapra épül, és a vállalat még arra is ügyelt, hogy a termék hossza csak 26,6 cm legyen, ezzel kompatibilissé téve a legtöbb számítógépházzal, az energiaellátásról pedig két darab 8 tűs PCI Express tápkonnektor gondoskodik. A GA102-es lapkára épülő grafikus vezérlő valószínűleg az alábbi hírben részletezett referenciaparaméterekkel érkezik

A kártya hátlapján két HDMI 2.1 és két DisplayPort 1.4a aljzat található, ami azért lényeges, mert az OEM-ek kedvelik azokat a dizájnokat, amiken két HDMI található, így ezzel is nekik kedvez a Gigabyte. A blower hűtővel rendelkező GeForce RTX 3090 Turbo Edition várhatóan a referenciával azonos, 1500 dolláros áron érkezik.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés