Gigabyte: doppingol az Asus

A Gigabyte kifogásolja nagy riválisának, az Asusnak az Intel 915P és 925X lapkakészletekre épülő alaplapokon alkalmazott egyik teljesítménynövelő megoldását. Mint a vállalat a The Inquirerhez eljuttatott közleményében írja: "kíváncsiságból" letesztelték a P5AD2 Premium típusjelű lapot, és azt találták, hogy az Asus "csalással" segíti a PCI Express videokártyákat.

A teszt során kiderült, hogy az Asus 915P és 925X chipsetes alaplapjainak BIOS-ában található "PEG Link Mode" opció – mely Auto, Slow, Normal, Fast és Faster értékekre állítható – megnöveli az ATI chipre épülő PCI Express kártyák GPU- és memóriafrekvenciáját, "kizárólag azért, hogy jobb eredményeket kapjunk a 3D-s grafikus benchmarkokban."

A Gigabyte úgy véli: problematikus, hogy az Asus sem a vásárlókat, sem a szaksajtót nem tájékoztatta erről. Tény, az alaplapok kézikönyvében nem esik szó arról, hogy a beállítás megváltoztatása mivel jár – a BIOS-funkciók általában is szűkszavú leírásánál azonban ez nem szokatlan. A Gigabyte szerint azért elítélendő ez a gyakorlat, mert "félrevezeti a vásárlókat, tisztességtelen módon próbál előnyt szerezni" és "rossz példával szolgál", melyet a riválisok is kénytelenek lesznek követni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés