Az új Atomot és egy GF119-es NVIDIA GPU-t gyúr össze a Giada MI-D2700G alaplap

A Giada egyre több apró alaplappal jelentkezik, melyekre egyre nagyobb az igény manapság. A vállalat a hét elején az erős HTPC-t építő közösséget vette célba, míg ma szabványos egybegépekbe kínálnak megoldást. Az MI-D2700G jelzésű Thin Mini-ITX-es alaplapot olyan termékekbe lehet építeni, mint amilyen például az ECS G11. Ebben a kategóriába szinte csak H61-es alaplapot lehet találni, amibe alacsonyabb fogyasztású asztali Sandy Bridge processzor kerülhet, de sokak erős multimédiás szolgáltatásra vágynak, így az Intel integrált grafikus megoldása nem jöhet számításba.

A fenti okok következtében a Giada az MI-D2700G esetében a kétmagos, 2,13 GHz-es órajelen ketyegő Atom D2700-as processzort választotta, de a tervezők letiltották a szoftveres támogatás szempontjából nem éppen kedvező integrált grafikus vezérlőt. Helyébe egy 512 MB VRAM-mal felszerelt GF119-es GPU került. Sajnos ennél pontosabb adat nincs, hogy az NVIDIA GeForce szériás termék mit tud, de korábbról már kiderült, hogy a lapka 48 darab CUDA maggal dolgozik, és a Fermi architektúrára épít. Ennek megfelelően jóval előnyösebb alternatíva az integrált GMA 3650-nél, de nem mehetünk el szó nélkül egy kellemetlenség mellett. A dedikált grafikus mag x1-es PCI Express 1.0-s csatolóval kapcsolódik az NM10-es vezérlőhídhoz, vagyis a soros adatátviteli teljesítmény maximum 250 MB/s lehet. A probléma gyakorlatilag megegyezik azzal, amit az Ion 2 platformnál lehet tapasztalni, vagyis az egyes Full HD-s felbontású, streamelt flashvideóknál jelentkezhetnek kellemetlen akadások a lejátszásban. Fontos, hogy ez a jelenség csak a magas bitrátájú és magas felbontású flashvideók alatt érezhető, így a többi tartalom gyorsításánál nem okoz akadályt a szűkös adatátviteli tempó. Ennek megfelelően a multimédiás szórakozás a Blu-ray, a DVD, vagy az egyéb elterjedt fájlformátumokban kódolt filmek esetében biztosított. Ettől eltekintve a dedikált GPU bevetése nagyságrendi erősítés a Cedar Trail platform IGP-jének gyászos képességeit figyelembe véve, vagyis mindenképpen megéri a felárat, főleg annak tudatában, hogy multimédiás termékről van szó.

Az alaplapon a DDR3 szabványú rendszermemóriát két darab SO-DIMM csatoló várja, emellett az adattárolók két darab 3 Gbps-os SATA portra köthetők. Ezt kiegészíti a mini PCI Express interfész, az mSATA, a Gigabit Ethernet és a négy darab USB 2.0-s aljzat, illetve a DVI és a HDMI kimenet. A terméken található három lapka hűtését egy ventilátorral üzemelő alumíniumborda látja el. A gyártó szerint a légkavaró nem csap nagy zajt, ugyanakkor az alkalmazása szükséges, mert a szabványos egybegépként szolgáló alapok nem túl nagy belsővel rendelkeznek, így könnyen túlmelegedhet egy passzív hűtésű termék.

A Giada még nem számolt be a Thin Mini-ITX-es MI-D2700G jelzésű alaplap árazásáról, de a forgalmazása heteken belül megkezdődik, így hamarosan úgyis pontosan kiderül, mekkora összeg kerül az árcédulára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Giada

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés