GeForce 7800 GT: a leggyorsabbak

„Persze-persze, jól mutat papíron, majd fél év múlva talán lesz is belőle valami” – mondhatták sokszor nem teljesen ok nélkül a videokártya-piac újdonságait figyelemmel kísérő felhasználók. A gyártók közt vívott kiélezett konkurenciaharc egyik sajátossága, hogy a technológiák közti háborút már a műszaki adatok előzetes kommunikálásával (paper launch) megkezdik. Más a helyzet az NVIDIA múlt héten bejelentett videovezérlőjével, a GeForce 7800 GT-vel, mely a csúcskategóriás GeForce 7 család második tagjaként gyors és problémamentes szülés útján jött világra.

A mai nap reggeléig összesen öt gyártó; a tajvani Albatron, AOpen, Chaintech és Gigabyte, illetve a holland Pont of View jelentette be, hogy azonnal vagy napokon belül megkezdi az új kártyák szállítását. Ezek a modellek ugyanakkor – hasonlóan a GeForce 7800 GTX-hez – nem a cégek saját üzemeiből (már amennyiben van nekik ilyen egyáltalán) kerülnek ki, hanem egytől-egyig az NVIDIA referenciakártyájára épülnek, maximum a hűtőre ragasztott matrica, illetve a doboz és a szoftverkörítés különbözteti meg a termékeket.

Így teljesen a referenciakártyára épül az Albatron 7800 GT, mely az NVIDIA ajánlásának megfelelően 400 MHz-en hajtja a 20 pixelfutószalagot tartalmazó GPU-t, a 256 MB, 256 bites GDDR3 memória 500 (effektíve 1000) MHz-en jár, a kártya ezen felül VIVO funkcióval is rendelkezik, azaz a videokimeneten túl ellátták bemenettel is.

Az AOpen két GeForce 7800 GT-re épülő videokártyát is bejelentett; az Aeolus 7800 GT DVD256, illetve Aeolus 7800 GT DVDC256 közti egyetlen lényeges különbség, hogy utóbbi modellt felruházták VIVO képességekkel is, illetve a szoftvercsomag tartalmazza a funkció kihasználását elősegítő Ulead Videostudio 7.0-s verzióját. Az AOpen mindemellett a Second Sight és a Pitfall játékokat csomagolja a kártyák dobozába. A két Aeolus kártya a referenciánál némileg magasabb teljesítményre képes, az AOpen ugyanis úgy döntött, hogy a GPU órajelét kerek 30, a memória sebességét pedig 50 MHz-cel megnöveli a referenciához képest.


Chaintech: belül a referencia

A Chaintech AE78GT-ről azon kívül, hogy teljesen megfelel a referenciaajánlásnak, és ezt a kártyát is ellátták videobemenettel, egyelőre vajmi keveset tudni, a gyártó ugyanakkor bőséges szoftvercsomagot ígér sajtóbejelentésében, így a kártya dobozában többek között megtalálható lesz a WinDVD kissé már koros, 5.0-s, a WinDVD Creator 2.0-s, illetve a szintén InterVideo-termék WinRip 2.1-es verziója, továbbá egy 5 az 1-ben játékcsomag.


Gigabyte: mindenkit megelőzött

A Gigabyte GV-NX78T256V-B részletes paramétereit szintén nem fedi fel a cég minap kiadott sajtóközleménye, ugyanakkor részletesen, oldalakon keresztül taglalja a GeForce 7-es család technológiai újításait – melyet olvasóink bizonyára már kívülről fújnak. A kártyáról annyi bizonyos, hogy VIVO képességet fog kapni, a szoftverkörítés pedig a Cyberlink két programjából, a PowerDirector 3.0 ME-ből és a PowerDVD 6.0-ból, továbbá a Spell Force és Xpand Rally játékokból fog állni.


Pingált hűtés Point of View módra

A holland Point of View a konkurenciához hasonló szűkszavú közleményt bocsátott útjára, melynek alapján a cég GeForce 7800 GT kártyája teljes egészében megegyezik a fentebb felsorolt, referenciát követő modellekkel, mind órajelben, mind a VIVO funkció jelenlétében, egyetlen eltérésként – az eddig megjelent egyetlen kép tanúsága szerint – erre a kártyára (akárcsak a Gigabyte esetében) a holland cég arculatelemeinek megfelelően kipingált referenciahűtő kerül.

Az új kártyák ajánlott fogyasztói árát egyelőre egy gyártó sem árulta el, a megjelenési időről konkrétan egyedül a Gigabyte nyilatkozott, a cég marketingszakembereinek felkészültségét jól jellemzi ugyanakkor, hogy a sajtóközleményben a GV-NX78T256V-B várható megjelenési időpontjaként június vége van megjelölve.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés