Galaxy Tab blog: térképezzünk!

Egy ideje már elérhető a legújabb, 5.1-es Google Maps verzió, amelybe jó pár újdonságot bezsúfoltak az amerikai keresőóriás fejlesztői. A változások egyaránt érintettek fontosabb (mint a megjelenítési technológia lecserélése és a kapcsolat nélküli térképkezelés) és a használhatóság szempontjából kevésbé fontos területeket is, ilyen a csilli-villi 3D-s nagyítási és forgatási effekt.

Az egyik legfontosabb újítás talán a vektorgrafikára való áttérés, amely az eddigi bitmapalapú ábrázolást cserélte le. Az új módszerrel egyrészt gyorsabban tölt be a térkép (azaz kevesebbet kell bámulni a szürke négyzetrácsos háttérképet), másrészt nagymértékben nő a nagyítási távolság is, mivel a vektoralapú grafika miatt nem romlik a képminőség erős zoom esetén sem.

A zoomolás finomsága mellett a folyamatosságon is sikerült javítani, az 5.x verziók már nem szintenkénti nagyítással operálnak, hanem csak addig mozog a kamera, amíg az ujjunkat húzzuk lecserélve a régi, ugrásszerű zoomot. Ha kellően közelről szemléljük a térképet, megjelennek az épületek 3D-s makettjei (ez már a régebbi verziókban is jelen volt), melyek látványos módon kinőnek a földből.

A 3D-hatást nem csak az épületek kipattanásánál élvezhetjük; a multi-touch zoom mellé két további ujjmozdulat támogatása is belekerült az új verzióba. Ha két ujjunkat párhuzamosan lefele vagy felfele húzzuk a képernyőn, a kamera dőlésszögén változtathatunk. A kamerát forgathatjuk is, ha az egyik ujjunkat stabilan rajta tartjuk a kijelzőn, a másikkal pedig egy kör mentén mozgunk; értelemszerűen a fix helyzetben lévő ujjunk által meghatározott pont körül fog elfordulni a kép. Ezek az effektek akkor igazán látványosak, ha minden megjelenítési réteget (layer) kikapcsolunk, csak a rajzolt térkép marad, így körbejárhatjuk a 3D-s épületmodelleket. A sok forgás és dülöngélés közepette simán eltévedhetünk az épületrengetegben, de nem kell megijedni: ha megváltoztatjuk az alap felülnézetet, a bal felső sarokban megjelenik egy iránytű, amelyet megérintve visszatérhetünk a kiindulási állapotba.

A másik jópofa funkció a táblagépben lévő digitális iránytűt használja ki: bekapcsolás után a térkép is mindig az adott iránynak megfelelően fordul el. Ezt a jobb felső sarokban lévő pozicionáló ikon kétszeri megérintésével indíthatjuk el; jól jöhet a dolog egy idegen városban, kár, hogy akadozik a Galaxy Taben. Ezt használja ki a Street View is, amely már egy jó ideje elérhető az androidos Maps-ben is: nagyon látványos dolog, ahogy körbefordul velünk az utca; kár, hogy egyelőre főleg csak Észak-Amerikában érhető el a szolgáltatás.

A Maps 5.x továbbá képes az úgynevezett offline routingra: az alkalmazás cache-eli a térképet (a vektoros ábrázolás miatt az adatok jóval kevesebb helyet foglalnak), így a kapcsolat megszakadása esetén is képes folytatni a navigációt, ha a megfelelő térképrészlet a memóriájában van. A cache-elés egy speciális algoritmus alapján működik, amely a felhasználó által frekventált helyek térképeit szedi le, az offline térkép mérete pedig a cache méretével arányos, ezt a beállítások menüben szabályozhatjuk. Az újdonságokról készítettünk egy rövid videót is, íme:

A térképfrissítés az 1.6-os Android verziótól felfele kompatibilis, a 3D-s nézetekhez és a kapcsolat nélküli módhoz viszont legalább 2.1-es variáns kell, hogy fusson gépünkön; a szoftvert természetesen a Marketből érhetjük el.

dr. Kind

Előzmények