Galaxy Tab blog: távoli asztal elérése a táblagéppel

Manapság már mobil készülékekre is egyre több eszköz érhető el, amivel távoli asztalelérést (remote desktop) valósíthatunk meg. A mai bejegyzésben két ilyet veszünk górcső alá, az egyik a TeamViewer, a másik pedig a kis hazánkban fejlesztett JoinMe.

TeamViewer

A TeamViewer egy távoli asztalelérést, fájl- és irányításmegosztást megvalósító szoftver, mellyel akár VPN-t (Virtual Private Network) is létrehozhatunk. A program nagy előnye, hogy Windows mellett Linux és Mac platformon is fut, futtatáshoz nem szükséges telepíteni, ráadásul ingyenes is, nem úgy, mint LogMeIn-es vetélytársa.

A szintén ingyenes telefonos klienst a termék hivatalos weboldaláról ránthatjuk le, egy rövid telepítés és a felhasználónév-jelszó páros megadása után már használhatjuk is az alkalmazást. A kezelés egyszerű, kicsit át kell szokni, hogy egér helyett érintésekkel érhetjük el számítógépünk tartalmát, de ez csak egy néhány percnyi kellemetlenséget okoz. A sebesség elfogadható, a képfrissítési ráta és a színmélység egy kicsit alacsonyabb a kelleténél, de vészesen nem zavaró.

Fontos még megjegyezni, hogy az applikáció támogatja a multi-touch nagyítást és az oldalak görgetését, ami jól is jön, hiszen a számítógép képernyőjének felbontása bőven nagyobb, mint a táblagépé. Az egeret az érintőképernyő helyettesíti, az ujjunkat lenyomva tartva mozgathatjuk a kurzort; a bal egérgomb leütését szimpla érintéssel, a jobb gombét pedig dupla érintéssel szimulálhatjuk. Ami még érdekes lehet, hogy az alkalmazás csak egy monitort használva működik megfelelően, két vagy több képernyő esetén csak az elsődleges jelenik meg előttünk.

JoinMe

A LogMeIn nevű cég két megoldást is kínál az Androidon keresztüli távoli asztalelérésre: az egyik az ingyenes JoinMe, a másik a 30 dollárt kóstáló LogMeIn Ignition. Utóbbi igen drága a Marketben elérhető alkalmazások árához képest, ráadásul Magyarországon nem is érhető el fizetős mivolta miatt.

Tehát marad a JoinMe, ami sajnos nem teszi lehetővé az irányítás megosztását, csak prezentációs módban használhatjuk. Arra viszont igen jó, egyedül a képfrissítés gyakorisága alacsonyabb a kelleténél, pozitívum viszont a könnyű használat és a felhasználók számának monitorozása. Munka közben cseveghetünk is a résztvevőkkel, az üzeneteket a kis chat ikonra kattintva érhetjük el. Többképernyős munkaállomások esetében ugyanaz a helyzet, mint a TeamViewer esetén: csak a fő monitor képét látjuk az alkalmazáson keresztül.

dr. Kind

Előzmények