Galaxy Tab blog: Sky Maps és Earthquake! bemutató

A cím alapján elsősorban nem a két alkalmazás közötti minőségi különbségre kell gondolni, hanem az érintett területre. Mint azt a nevekből is sejteni lehet, az első alkalmazás az amatőr csillagászoknak, a második pedig a geológia elkötelezett híveinek lehet hasznos társ. Akik lemaradtak volna a pénteki csillaghullásról és emiatt szomorkodnak, nekik sajnos továbbra is várniuk kell egy évet a következőig, ám addig is tanulmányozhatják a végtelen égbolt eddig felfedezett csillagainak sokaságát a Google programja segítségével.

A Sky Map teljes mértékben kihasználja a Galaxy Tab 10.1V-be épitett giroszkóp képességeit. Bármerre is forditjuk az eszközt, a program megmutatja, hogy az adott égtájon merre találhatóak a csillagok, a csillagképek vagy éppen a bolygók. Számos funkció segít elmerülni a csillagok világában: nem lenne Google termék, ha nem lehetne rákeresni a kívánt csillagképre. Ezt játékos módon teszi, gyerekkorunk hideg-meleg játéka juthat róla az eszünkbe. A szoftver egy kört és egy nyilat jelenít meg, melyek nagysága és színe a célponttól való távolság függvényében változik. Van még éjszakai mód is, amelynek hasznosságát igazán az esti égbolt alatt tapasztalhatjuk meg. A képernyő fényerejét csökkenti, hogy ne zavarja a szemünket, valamint minden csillag és konstelláció halvány vörös színnel kezd el tündökölni, hogy így könnyebben össze tudjuk vetni a kijelzőn látottakat a valósággal.

Remek funkció még a Time Travel is, ahol 1900-ig visszamenőleg percre és órára pontosan megmondja nekünk a csillagok helyzetét. Kevésbé örömteli ugyan, hogy ezt az időutazást hatásvadász módon villogó fényekkel és gyorsan váltakozó képekkel teszi, aminek hatása epilepsziára hajlamos embereknél egyáltalán nem áldásos. Az opciók között található még egy képgaléria, ahol néhány univerzium, csillagkép és bolygó képét csodálhatjuk meg, sajnos alacsonyabb felbontásban a kelleténél. Itt is elérhető a keresés funkció: a kiválasztott égi képződmény helyét egy ujjnyomásra megmutatja. Magán a csillagtérképen két ujjal tudunk ki-be zoomolgatni, valamint egy bökésre a kijelző bal oldalán megjelenik egy menü, ahol ki tudjuk szűrni a számunkra kevésbé érdekes dolgokat az égről.

Folyton felfelé nézni és tartani egy táblagépet bizony fárasztó lehet, pihenésképpen szegezzük le fejünket és karunkat, majd mélázzunk el a talpunk alatt folyton mozgolódó földtömegen.


Mondanunk sem kell, hogy a földrengés a természet egyik életveszélyes jelensége, ám mégis sokan vannak, akik szeretnek hallani az épp aktuális földmozgásokról. Az Earthquake!, ahogy a felkiáltójel is mutatja, nem cicózik: megmondja, hogy az elmúlt huszonnégy órában hol rengett a föld a világban, valamint a katasztrófa erősségére is rámutat. Az epicentrum pontos helyét és a rengés hatósugarát is láthatjuk, sőt kedvünk szerint rá is nagyíthatunk az adott helyre. A kijelző bal oldalán van egy lista a legutóbbi eseményekről, amely tejes képernyős futtatás esetén eltűnik onnan. Alaphelyzetben a program akkor frissíti magát, amikor rábökünk a megfelelő ikonra, ami kedvező lehet azoknak, akik 3G-t használnak, és nem feltétlenül ezzel a programmal szeretnének adatforgalmat növelni; természetesen a folyamatos frissítés is bekapcsolható. Visszatérve a bal oldali listára, egy pontot kiválasztva nem csak az adott helyre ugrik a térkép, de információt kapunk arról is, hogy pontosan mikor is történt az esemény. A View More Details menüpontra bökve az alkalmazás egy honlapra irányít minket, ahol részletesebben is tájékozódhatunk az adott eseményről, természetesen pusztán geológiai értelemben, áldozati statisztikákra és összedőlt épületek látványára ne számítsunk.

A két alkalmazás az ingyenesség mellett komoly funkcionalitással kecsegtet. Ha valakit érdekel az ég és a föld, emellett rendelkezik androidos készülékkel is, érdemes beszereznie őket; elérhetőek az Android Marketből.

T.Gavroche

Előzmények