Galaxy Tab blog: böngészés Honeycomb alatt

Mostani bejegyzésünkben megnézzük, hogy mire is képes a Honeycomb gyári webböngészője. A 2.2-es verziószám óta élvezhetik a felhasználók az androidos mobileszközökön a teljes Flash támogatást, ami egyes készülékeket jelentősen megizzasztott. Egyik fő kérdésünk, hogy a Samsung Galaxy Tab 10.1 V-n mennyire tud kifogni az Adobe technológiája.

De ne ugorjunk egyből fejest a közepébe, először vessünk egy pillantást a kezelőfelületre! Aki használta már a keresőóriás asztali böngészőjét, a Chrome-ot, az nem sok újdonsággal fog találkozni, a kezelés pofonegyszerű. A legtöbb honlappal megbirkózik, habár Flash játékokkal még mindig nem fogunk játszani (de ez természetesen részben a perifériák hiányának is köszönhető), továbbá ha túl sok elem van egy adott oldalon, akkor már érezhetően meg tud akadni a szoftver. A címsáv felett figyelnek az oldalfülek, melyekből újat a pluszra bökve nyithatunk. A címsáv mellett találjuk a kereső funkciót, valamint a könyvjelző menüt. Utóbbira bökve egy átlátható kezelőfelületre jutunk, ahol kis képekben vagy listanézetben vizslathatunk az elmentett oldalak között. A képernyő jobb felső sarkában található ikonra nyomva egy lista ugrik fel, ahol többek között új inkognitófület is nyithatunk; ezen a fülön böngészve nem kerül elmentésre sem az oldal címe, sem a böngészési történelem, továbbá a cookie-k sem kerülnek mentésre. Ezeken felül a listán még szerepel egy újabb keresés funkció, amellyel az adott oldal szövegében turkálhatunk, valamint a megosztás és a letöltések listája is itt érhető el.

Beállítási lehetőségből túl sok nem áll rendelkezésre, de kielégítő a mennyiség. A négy fülből az első kettő a szokásos böngésző beállításokat takarja, a másik kettő inkább az érdekes, amelyek az Advanced és a Labs névre hallgatnak. Az Advancedben választhatjuk ki, hogy mi legyen az alapértelmezett keresőmotorunk, bekapcsolhatjuk a Flash-t, blokkolhatjuk vagy engedélyezhetjük a plug-ineket és a felugró ablakokat. Állíthatunk a szöveg méretén, a kódoláson, valamint a nagyítás mértékét is testre szabhatjuk. A Labs két kísérleti funkciót rejt magában: az egyik a Quick Controls névre hallgat, melyet bekapcsolva az ujjunkat a képernyő jobb vagy bal szélén elhúzva elérhetjük a böngésző irányításhoz szükséges funkciókat. A másik a sokatmondó Most Visited Homepage, aminek hatására a kezdőoldalunkon leglátogatottabb oldalaink fognak megjelenni.

Így néz ki a Quick Controls vezérlő.
Így néz ki a Quick Controls vezérlő

A böngésző a html5test.com mérése alapján 225 pontot ért el a 450-ből, ami még az asztali böngészők között sem számít rossz eredménynek; a jelenlegi legfrissebb Chrome például 330+13 pontot kaszál a teszten. A weboldal eredményéből egyébként kiderül, hogy a böngésző nem támogatja a vizsgált MPEG-4, H.264, Ogg Theora és WebM szabványokat. Az audioszabványok közül mindössze az MP3-at ismeri, ami egy mobil webböngésző esetében nem nagy gond. Kevésbé jó hír viszont, hogy nem tud mit kezdeni a WebGL-lel, tehát a 3D-s webes tartalmakkal (bár ezek térnyerése még a jövő zenéje), nem képes kezelni a webkamerát, és a netes figyelmeztetéseket sem tudja fogadni. Az Acid 2 és Acid 3 teszteknek majdnem száz százalékban megfelelt, előbbinél minimális eltéréseket tapasztaltunk a referenciaképhez képest.

Összességében jónak mondható a Honeycomb böngészője, persze még van mit fejleszteni rajta, de már most is sokat tud. A mobileszközök piacán nagyon kellemes dolog, hogy támogatja a Flash-t, a kezelése kényelmes és könnyű, valamint igazán egy honlap sem tudja kiakasztani.

T. Gavroche

Azóta történt

Előzmények