A Fujitsu leszállította a Fugaku utolsó moduljait

Úgy tűnik, az új koronavírus sem fogja tudni megakadályozni az ARM-alapú szuperszámítógép beütemezett szolgálati startját.

Hirdetés

A Fujitsu – eredeti terveinek megfelelően – befejezte a Japánban található RIKEN kutatóintézet számára készített, Fugaku névre hallgató szuperszámítógép moduljainak leszállítását – ez nem kis dolog, hiszen a világméretű koronavírus járvány miatt rengeteg késés tapasztalható az IT iparág minden szektorában. Az utolsó 400 racket ma adták át, így már csak az installáció és a konfigurálás folyamata van hátra, hogy a nagyvas 2021-ben megkezdhesse a működést.


(forrás: SlideShare)

Az ARM-alapú Fugaku fejlesztése 2014-ben vette kezdetét, a K computert idővel lecserélendő. A Fujitsu óriása 150 000 darab, 48-magos A64FX processzort állít csatasorba, melyek az Arm v8.2-A utasításarchitektúrára és 512 bites vektormotorokkal dolgozó SVE (Scalable Vector Extension) utasításkészletre építve 7 nanométeres node-on készülnek, 2 GHz felett ketyegő órajelekkel. A 8,786 milliárd tranzisztort tartalmazó lapkák HBM2 memóriát használnak a szokásos DDR interfész helyett, és a köztük való kapcsolat a Tofu interconnect nevű, háromdimenziós hálózati topológia révén jön létre.


(forrás: The Next Platform) [+]

Adalék a történethez, hogy nemrégiben a Fugaku egy prototípusáról kiderült, hogy a szuperszámítógépek 500-as listáján az első helyet tudhatja magáénak energiahatékonysági szempontból. A spekulációk szerint dupla pontosságú számításokban nagyjából 400 PFLOPS várható a monstrumtól.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés