Felhagy a házon belüli félvezető-gyártással a Fujitsu

Az UMC-vel közösen birtokolt Mie Fujitsu Semiconductor teljes egészében a tajvani partner kezébe kerül.

A Fujitsu és az UMC közös bejelentést tettek a napokban, amelyben az érintett felek beszámolnak arról, hogy az eddig közösen birtokolt Mie Fujitsu Semiconductor (MIFS) teljes egészében az UMC kezébe kerül. Ezzel gyakorlatilag megszűnik a Fujitsu házon belüli félvezető-gyártása, amely 1956 óta létezett.

Hirdetés

Az üzlet részeként az UMC a korábbi 15,9%-os részesedését 100%-ra növeli, és a Mie Fujitsu Semiconductor a cég leányvállalataként működik majd tovább, egyelőre komolyabb változtatás nélkül. Az akvizíció a tervek szerint a következő év elejéig lezárul.

Az UMC viszonylag sokat nyer, hiszen a Mie Fujitsu Semiconductor két darab 300 mm-es wafereket megmunkáló gyárat is üzemeltet Japánban. Ezeket a Fujitsu nem igazán fejlesztette, a 90 és 65 nm-es node után a 40 nm-es gyártástechnológiát is az UMC biztosította egy korábbi megállapodás keretében. Ugyanakkor a japán cég az újabb tervezésű fejlesztéseit már kiosztja bizonyos bérgyártóknak, elsődlegesen a TSMC-nek, így különösebb hasznuk a Mie Fujitsu Semiconductor fenntartásából manapság már nem származott.

Ezzel szemben az UMC-nek mindkét gyár hasznos lehet, hiszen havonta akár negyvenezer wafert is képesek megmunkálni, ami a mostani kapacitásuk negyedénél is számottevően több, így több ügyfélre, illetve több megrendelésre tehetnek szert a jövőben. Ez ugyan nem lesz elég arra, hogy tartsák a lépést a vezető bérgyártókkal, de kétségtelenül javul az aktuális helyzetük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés