Fujitsu blog: mire jó a kvantumszámítógép?

A barcelonai Mobile World Congress nemcsak telefonokról szól: a Fujitsu például itt mutatja be, hogy mire lesz jó a számítástechnika következő nagy forradalma.

Évek óta kötelező esemény a távközléssel, mobiltelefonokkal és a mobil számítástechnikával foglalkozó Mobile World Congress, és ezt rendszerint februárban tartják Barcelonában. Az idei esemény résztvevői között megtalálható a Fujitsu is, amely vállalat ezúttal nem okostelefonok vagy noteszgépek bemutatásával foglalkozik, hanem azt demonstrálja, hogy a számítástechnika területén várható két forradalom, a mesterséges intelligencia és a kvantumszámítástechnikai koncepciók gyorsabb megvalósítása érdekében végzett úttörő munkájával miként tudja megoldani a különböző iparágak (pénzügy, energia- és vegyipar, logisztika stb.) valós problémáit.


[+]

A Fujitsu számára egyébként az MWC nem új terep, a cég több technológiai fejlesztést is hozott már ide – 2015-ben például elsőként demonstráltak telefonba épített, működő íriszfelismerő rendszert, de rengeteg különleges mobiltelefonnal is piacra léptek már, évekkel megelőzve a kort: övék volt a világ legvékonyabb, vízálló telefonja, az Arrows F-07D (mindez 2011-ből), vagy a mai szemmel is komoly specifikációkkal bíró Arrows V-F04E. A mostani eseményen azonban a főszerepet nem a telefonok, hanem a Fujitsu Digital Annealernek nevezett különleges chipje kapta. Ezt Réger József, a cég Magyarországon született, regionális technológiai igazgatója mutatta be tavaly a Fujitsu Forum keretében.

A rendszer érdekessége, hogy nem univerzális kvantumszámítógépről van szó, tehát nem qubitekkel dolgozik, így nem is minden feladatra vethető be, hanem csak bizonyos kombinatorikus optimalizálási eseteknél használható. Elnevezése annak köszönhető, hogy az angolul quantum annealingnek (kvantum megeresztés) nevezett metaheurisztikus módszert használja, amely a fémek hőkezelésénél használt eljárásról kapta nevét.


[+]

A Fujitsu 1024 bites Digital Annealerje tehát egy hagyományos módon előállított chip, amely működése során kvantumfizikai trükköket alkalmaz azért, hogy bizonyos optimalizációs feladatokat a megszokottnál nagyságrendekkel gyorsabban oldjon meg, köszönhetően a párhuzamos keresés kínálta lehetőségeknek. Így például az utazó ügynök probléma esetén 17 000-szeres az ugrás a hagyományos számítógépekhez képest, mindez pedig nem igényel abszolút nulla fok körüli hőmérsékletet és különleges kiolvasást. Ehelyett hagyományos rackbe is szerelhető, tehát könnyedén integrálható a meglévő infrastruktúrába, gyorsan bevethető megoldást kínálva a valós alkalmazási területek kombinatorikai problémáihoz: pl. a molekulák közötti hasonlóságok azonosításához az új gyógyszerek fejlesztése során, vagy a befektetési portfóliók optimalizálásához.

Előzmények